Marijan Kostrenčić

KOLUMNA MARIJANA KOSTRENČIĆA: Čiji je Orešković rođak?

Čovjek se razumije u brojke. Pa zašto bi to bilo važno kada se mi Rvati sve lijepo dogovorimo, zadužimo praunučad i mirno čekamo penzije i psujemo državu da su premale.

Piše: Marijan Kostrenčić

HDZ i MOST su konačno iznjedrili mandatara nove Vlade, Tihomira Oreškovića, jednog od direktora izraelskog farmaceutskog diva TEVA. Hrvati su se uzbudili: pa čiji je on, tko ga poznaje, tko mu šapće, a tko naređuje. Tko mu je Rođo, tko braco, s kime karta i je li bio u Partiji.

 

Najvažniji kriteriji o nekoj osobi kod većine Hrvata i svih političara. Tko je taj drznik koji se prihvaća mjesta premijera, a bez da smo mu provjerili porijeklo, veze i utvrdili kako do njega doći najizravnijim putem. Neki anonimac koji se ne bi znao ponašati kao Milanović, biti mudar kao Pusić ili radoholičar kao Bandić. Što si taj umišlja kada misli da može voditi ovako važnu državu koju naši političari već uspješno vode godinama.

 

Pa on je radio za Tevu koja je u Plivi otpuštala zaposlenike, dok su naši političari zapošljavali rođake i partijske kamerade, istovremeno dok je ta naša politička  vrhuška po svijetu trošila dolare i eure koje su zajedno s jatacima  u zločinu besramno oteli prilikom odlučivanja o sudbini Plive! I to ti je taj Orešković, čovjek od zadatka, a nikome se još nije prijavio da kaže što hoće pa da 'moš računat' na njega.

 

I otkuda tom bezobrazniku reference da vodi državu, kada je samo na svjetskom tržistu vodio dio svjetske kompanije i nije se školovao za premijera u Bruxellesu na državnoj sinekuri i sa svojih četrdeset razbojnika  razbucao uglednu političku stranku? I tko mu je brat  ili kum pa da se lijepo dogovorimo oko par poslića oko HEPa ili ubacimo za savjetnika MOLu u pregovorima s INOM.

 

Pa da li taj uopće voli Rvacku, di je bija kad je grmilo i kada su nestale granate kojima nije prekomjerno granatiran Knin, a Rođo ih je uvalio preko Ploča nekim Afrikancima.

 

I ne zna jezik kojime kao profesori kroatistike tako lijepo, Gundulićevski, govori naša politička elita i njihovi jataci.

 

Čovjek se razumije u brojke. Pa zašto bi to bilo važno kada se mi Rvati sve lijepo dogovorimo, zadužimo praunučad i mirno čekamo penzije i psujemo državu da su premale. Taj Orešković bi onako anglosaksonski zlobno mogao utvrditi istinu i drznuti se reći nam da smo u bankrotu i da su Marini bali finili! Otkuda mu na to pravo? Kvariti nam dan? Pa nisu Rvati kao moja Mimi pa samo pusti rep kada nešto  ne užica! Mi ćemo tom Oreškoviću pokazati i tražiti ćemo od naše političke elite da ga potjeraju jer nam kvari dvadesetogodišnji san u kojem nas političari drže. Ne ide se nama iz tog Croatrixa van.

 

Rvatine računaju na svoje političare da će na vrijeme zaustaviti tog čudnog čovjeka koji bi slagao bilancu i odlučivao bez šaptanja Rođa, kumova, susjeda i popa.

 

Slazem se s jednime: Orešković stvarno još ne poznaje Rvacku jer da je poznaje ne bi niti došao. Jedina mu isprika može biti da  je do sada radio u preozbiljnim sredinama, da bi mogao pomisliti kakva je zapravo Hrvatska.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, marijan kostrenčić