Tvrtke

LUČKA UPRAVA: U riječkoj luci očekuju 17 posto veći promet robe

Očekuje se i prekrcaj 205.000 kontejnera ili 7 posto više nego lani, od toga 165.000 na kontejnerskom terminalu Brajdica.

Piše: PolitikaPlus

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare kako se očekuje da će u riječkoj luci ove godine biti ostvaren promet 10,6 milijuna tona tereta, što je 17 posto više nego lani.


Pri tome je povećan promet svih vrsta tereta osim generalnog, kaže MezakPredviđa se promet od 6,5 milijuna tona tekućih i oko 4 milijuna tona suhih tereta.

 

Očekuje se i prekrcaj 205.000 kontejnera ili 7 posto više nego lani,  od toga 165.000 na kontejnerskom terminalu Brajdica.

 

Mezak je kazao da je to najveći rast ukupnog prometa u posljednjih pet godina te da se može reći da je 2015. rekordna godina.

 

Rekao je da je u riječkoj luci ove godine pao promet putnika, prije svega zbog ukidanja dužobalne linije Rijeka - Dubrovnik, ali da je istodobno povećan promet kruzera kojih je ove godine uplovilo sedam, s oko 9.000 putnika. Sljedeće godine se, prema najavama, očekuje dvostruko više kruzera u riječkoj luci.

 

Lučka uprava Rijeka u zadnje četiri godine uložila je ukupno 468 milijuna kuna, od toga 423 milijuna u projektu Rijeka Gateway, a iza Lučke uprave je i nekoliko ostvarenih i nekoliko odobrenih EU projekata, ističe čelni čovjek Lučke uprave Rijeka.

 

 Naglašava da je ove godine s predstavnicima Europske komisije potpisan ugovor za gradnju željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Brajdica vrijednog 35 milijuna kuna, od kojih će bespovratnih 85 posto biti financirano iz europskih fondova, a ostatak iz vlastitih sredstava. Kao preduvjet za to bilo je potrebno izraditi projekt, koji je također u većem dijelu financiran iz  fondova EU, podsjetio je  Mezak i dodao da je na isti način dobiven novac za projektiranje terminala na Zagrebačkoj obali.

 

 Izvijestio je i da se za sljedeću godinu priprema projekt, odnosno da će se još jednom pokušati dobiti novac iz europskih fondova za izgradnju druge faze Zagrebačke obale ukupne vrijednosti oko 180 milijuna eura, kao i za još neke projekte.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brodovi, luka, rijeka