Regija

KRITIKE: Vujanović kaže da se Nikolić miješa u državnu politiku Crne Gore

'Crna Gora izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima s kojima su te organizacije u sukobu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je u nedjelju kako se izjavom protiv nastojanja Crne Gore da uđe u EU i NATO srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ozbiljno miješa u crnogorsku državnu politiku.

Nikolić je u intervjuu ruskoj agenciji Sputnik, kako su u četvrtak prenijeli srbijanski mediji, kazao da je “Crna Gora izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima s kojima su te organizacije u sukobu”. On je isto tako kazao kako Crna Gora nije uzvratila prijateljstvo Srbije te da kritiku Crnoj Gori nije mogao prešutati jer se nije uzdržavao od kritike ni drugima.

Vujanović, kako je priopćeno iz njegova ureda, smatra da javnu raspravu o ovome treba preseliti na osobnu razinu i dodatno se međusobno razjasniti u korist dobrih odnosa Crne Gore i Srbije i bliskih naroda.

“Predsjednik Nikolić se izjavom o europskim i NATO aspiracijama Crne Gore, čime kako to gospodin Nikolić konstatira 'svjesno poništava samostalnost i pristaje da bude nečija igračka' i ocjenom naših državnih odluka tim povodom, ozbiljno miješa u našu državnu politiku”, rekao je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore želi vjerovati da upućivanje osobnih uvreda njemu i predsjedniku vlade Milu Đukanoviću nije bilo namjerno, te da ovaj Nikolićev ispad ne može utjecati na odnose državnih rukovodstava Crne Gore i Srbije.

“Iskreno se nadam da će predsjednik Nikolić poštivati suvereno pravo Crne Gore da samostalno vodi svoju državnu politiku i da će prestati osobno vrijeđati one koji tu politiku vode”, naveo je Vujanović.
 
A hrvatski analitičar Davor Gjenero, izjavio je za crnogorske medije, da bi Nikolićeve izjave o Crnoj Gori trebalo ignorirati, jer su produkt sukoba proruskih i proeuropskih snaga u Srbiji.

On drži da su te izjave dokaz dubokog političkog neslaganja između Nikolića i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

"Tu bi Crna Gora mogla nešto naučiti od Hrvatske, odnosno ponašati se drugačije od nas. Mi smo često nervozno reagirali na komentare u regiji, pogotovo one koji su dolazili od političkih aktera u Srbiji", kazao je Gjenero Pobjedi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, nato, milo đukanović, crna gora, filip vujanović, tomislav nikolić