Hrvatska

ŽELJKO REINER: Slažem se s Petrovom, ime Sabora nije najvažnije u ovom trenutku

To je jedan moj osobni prijedlog, rekao je Reiner.

Piše: PolitikaPlus

Novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner bio je gost Dnevnika Nove TV.

 

Niste izabrani konsenzusom. Je li vam žao?

 

Pa na neki način jest jer je u prošlosti to bio dobar parlamentarni običaj. I kad smo mi bili u oporbi, HDZ, mi smo glasovali i za gospodina Šprema i za gospodina Leku držeći da ako vladajući misle da je to najbolja osoba nema razloga da i mi to ne podržimo.

 

Gospodin Leko je vama dao glas.

 

Je, moram priznati ja njega osobno vrlo cijenim, a očito i on mene cijeni kad mi je dao glas.

 

Gospodin Zoran Milanović je nakon konstituiranja sabora novinarima dao izjavu i novu većinu u saboru nazvao 'špijunskom, kriminalnom i proustaškom'. Primjereno za još uvijek tehničkog premijera?

 

Pa ja bih to rekao na sljedeći način, svatko od nas ono što izgovara prvenstveno to govori o njemu a ne o onima ili onome o kojem govori. Govori o njemu, o njegovom kućnom odgoju, o njegovoj pristojnosti. Ja bih se tu zaustavio u svom komentaru.

 

U svom prvom govoru kao predsjednik Sabora, između ostalog ste spomenuli i nicijativu da se Hrvatskom saboru promijeni ime u Hrvatski državni sabor. Zašto?

 

Interesantno je to da su mnogi se uhvatili toga. Te jedne jedine rečenice od 50-ak drugih rečenica koje sam izrekao koje su sasvim sigurno puno važnije bile, koje su pozivale na zajedništvo, koje su pozivale na izlaženje iz ove teške gospodarske situacije, iz vrijednosne krize u kojoj se nalazimo, koje su pozivale oporbu da nam se pridruži u tome da zajednički učinimo bolji život hrvatskim građanima. Dakle cijeli niz poruka...

 

Sve je jasno, no želite li i dalje da Sabor promijeni ime?

 

Svi su se uhvatili te jedne rečenice, naravno kad sam ju rekao mislim da je ona opravdana. Tako se Sabor zvao 90-ih godina, ne vidim razlog zašto se ne bi ponovo tako zvao, slažem se s Božom Petrovom to sasvim sigurno nije najvažnija u ovom trenutku cijeli intervju možete proćitat ovdje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, željko rainer, ime sabora