Marijan Kostrenčić

KOLUMNA MARIJANA KOSTRENČIĆA: Milanović se ponaša kao pravo razmaženo derište privilegiranog sloja komunističke vladavine

Maske su pale.

Piše: Marijan Kostrenčić

Optužujem,

mogao bi glasiti naslov ovog teksta kojim se pitam kakve to članove ima SDP. Članove koji već nekoliko godina trpe bahatost, bezobrazluk, histeriju i neznanje predsjednika svoje stranke isključivo zbog vlastitih i to vrlo  prizemnih interesa, uglavnom, ‘uhljebljenja’, čime je SDP zahvaljujući prvenstveno svojem vrhu postao isključivo interesna, a ne više politička stranka.

Maske su pale. Milanović više ne može glumiti borca za socijaldemokraciju. On se ponaša kao pravo razmaženo derište privilegiranog sloja komunističke vladavine, jer se očito urotio zajedno s preostalim konzervativcima ‘ustaša i partizana’ koji ne žele promjenu HDZ-a.  Mogu ga zamisliti kako plače na koljenima svojeg tate: pohapsi ih, pohapsi ih...

Već sama kampanja pokazala je da se upravo on najviše lijepio na teme ustaša i partizana, ali ne u smislu stvaranja pravnog okvira za kažnjavanje bilo kojeg zločina i s bilo koje strane, nego u smislu širenja mržnje i nesigurnosti među svoje i konkurentske glasače. Karamarko kojeg optužuju upravo za to, mudro je šutio i pazio je da ne podlegne pritisku krajnje desnice unutar HDZ-a, koja tu platformu koristi da sačuva privilegije unutar svoje stranke. To su radili Tuđmanu, pa sada misle da mogu i Karamarku.

 

SDP sada ima izbor da nađe snage da riješi svoje unutrašnje probleme i da zamijeni Milanovića i njegove polupismene lakeje sa boljom, stručnijom i poštenijom ekipom. Ukoliko to ne učine, današnji članovi se mogu smatrati grobarima SDP-a, strankom koja je pod Račanovim vodstvom pokazala da može izbaciti komunjarski način razmišljanja i ponašati se demokratski.

I u Milanoviću su našli idealnog saveznika. Mahao je zastavicama, držao se za takujin na srcu, plesao i skakao, organizirao vojne parade, obećavao oprost grijeha i dugova kao srednjovjekovni pape, učinio sve da pokaže da razumije neradnike da se sa malo rada može odlično živjeti. I uspio je! Od izgubljenog rata, dobio je jednu bitku i računajući na svoje komploterske sposobnosti opasno je zagrabio u lovište MOST-a uz pomoć otpadnika HDZ-a. Možda je Karamarko u pravu, možda Milanović i uđe u neki novi HDZ XXX strong kada se ekstremni desničari na sinekurama, koji još uživaju na Tuđmanovom imenu i stradanjima hrvatskog naroda, odluče pokušati samostalni politički život. Teško je taj scenarij zamisliti jer ta je čeljad je ekstremno desna, ali glupa nije. Milanović se pokazao potpuno nesposoban upravljati državom, prokockao je sve šanse koje je imao i još je pritom uspio ozbiljno načeti stranku koju je u dobrom stanju naslijedio od Račana.

 

Milanović je toliko bolesno zločest da umjesto u trenucima općeg moralno-pravnog rasula i gospodarstvenog kraha Hrvatske, za koje on nosi dio odgovornosti i tu sigurno nije sam, nije pružio ruku novom mandataru ili čak i HDZ-u da se sve učini da se država spasi i sanira. Mandatar je Orešković o kojemu stvarno malo znamo, a možda on ne zna puno o nama, ali ima odličan profil profesionalca za sanacijskog upravitelja. Stečajnog mi zvuči previše pesimistički u ovo doba godine.

 

Umjesto na konstruktivizam, Milanović se odlučio na destruktivizam. Taj čovjek jednostavno ne vjeruje u samoga sebe da bi mogao nešto ozbiljno napraviti. Vjerujem da bi se psiholozi jako razveselili da im se Milanović obrati za pomoć,; ima puno za ‘delati’ kod njega.

 

Leko i Reiner, stari i novi predsjednik Sabora, dostojanstveno su i profesionalno izvršili primopredaju, pokazavši put i Milanoviću i svima drugima u Saboru kako se sabornici trebaju i mogu ponašati. Reiner je spomenuo naziv ‘državni’ sabor, kako se Sabor  u povijesti par puta i zvao, ali sigurno ne iz nekih revanšističkih razloga nego vjerojatno u želji da naglasi važnost Sabora. Sabora kao mjesto državnosti iz kojega proizlazi sve.

 

Reiner je svakako u pravu. Republika Hrvatska je danas razvijena demokracija u kojoj se može nekažnjeno iznijeti svoj stav u političkoj raspravi iznijeti nekažnjeno svoj stav..  Sabor nije glasačka mašina Milanovićeve stranke, tj. njegove interesne skupine SDP-a, nego  mjesto dijaloga, rasprava, političkih odluka i poštovanja demokracije. Taj scenarij, razmaženko Milanović, ne može razumjeti. Jer on po svojem karakteru ne razumije demokraciju, ne zna slušati, ne zna saslušati, duri se, vrijeđa i što je možda i najgore, nema nikakvog kućnog odgoja. Da se moje dijete tako ophodi sa Predsjednicom Države kao što se ophodio Milanović, javno bih ga ukorio, ali toga je očito je toga nedostajalo u Milanovićevom odgoju.

 

Bilo kako bilo, Hrvatska je pred novom vladom. Ništa tu neće biti lako niti jednostavno, ali MOST-ovci su pokazali da građani žele promjene na bolje i za to im treba dati priznanje.

 

SDP sada ima izbor da nađe snage da riješi svoje unutrašnje probleme i da zamijeni Milanovića i njegove polupismene lakeje sa boljom, stručnijom i poštenijom ekipom. Ukoliko to ne učine, današnji članovi se mogu smatrati grobarima SDP-a, strankom koja je pod Račanovim vodstvom pokazala da može izbaciti komunjarski način razmišljanja i ponašati se demokratski.

 

Vrijeme će pokazati. Maske su stvarno pale.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, sdp, marijan kostrenčić, zoran milanović, most