Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Na početku godine Crobexi potonuli više od 3 posto

Crobex dotaknuo novu najnižu razinu od lipnja 2012. godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pod pritiskom negativnih kretanja na inozemnim burzama, na početku godine na Zagrebačkoj burzi indeksi su potonuli više od tri posto, pri čemu je Crobex dotaknuo novu najnižu razinu od lipnja 2012. godine.

 

Crobex indeks prošloga se tjedna spustio 3,18 posto, na 1.635 bodova, što je njegova najniža razina od 27. lipnja 2012. godine. Crobex10 pao je za 3,46 posto, na 955 bodova, najnižu razinu od 21. svibnja 2014. godine. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna oko 24 milijuna kuna, što je 10 milijuna manje nego u tjednu ranije. "Protekloga tjedna na domaćem tržištu Crobexi su kliznuli više od 3 posto, uz skromnu likvidnost, koja je u prosjeku dnevno iznosila svega 5 milijuna kuna", kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 4,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 2,63 posto, na 140,6 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Leda, s prometom od 4,6 milijuna kuna, i blagim padom cijene, za 0,38 posto, na 9.000 kuna.

 

Među likvidnijim izdanjima najveće gubitke zabilježile su dionice Petrokemije, za 14,3 posto, Atlantske plovidbe, za gotovo 11 posto, te Viadukta, za 7,6 posto.

 

Istodobno, najviše je skočila cijena dionice Đure Đaković Holdinga, za 8,5 posto, na 29,17 kuna. Ta kompanija objavila je da je s Jadranskim naftovodom sklopila ugovor o izgradnji dvaju spremnika za naftne derivate vrijednih gotovo 164 milijuna kuna "Općenito, zadržavaju se negativni rizici po Crobex, prvenstveno u okviru šire slike. Naime, na globalnoj razini prevladava negativni sentiment od početka godine, ponajviše pod utjecajem događanja u Kini, što se dijelom prelijeva i na domaće tržište. Uz to, tehnička slika Crobexa i dalje je negativna", zaključuje Kovačić. A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica zbog slabosti kineskog gospodarstva i tamošnjih tržišta te pada cijena nafte na najniže razine u više od 10 godina.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones potonuo 6,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 6, a Nasdaq indeks 7,3 posto, što predstavlja najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, pa je FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo 7 posto. To je najveći tjedni pad tog indeksa od kolovoza 2011. godine, kada je potonuo 10 posto zbog dužničke krize u eurozoni.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKA BURZA, CROBEXI