Burze

SVJETSKE BURZE: Na svjetskim tržištima: Dolar oslabio, japanski jen ojačao

Podaci navode na zaključak da će inflacija u 2016. biti slaba. Fedu će stoga biti teško da u četiri navrata ove godine poveća kamate.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio, dok je japanski jen snažno porastao jer su zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama ulagači potražili sigurnije utočište za svoj kapital. 

 

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1,0925 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 2,5 posto, pa mu je cijena skliznula na 117,30 jena, najnižu razinu u četiri i pol mjeseca. Snažan skok japanske valute posljedica je oštrog pada cijena dionica na najvećim svjetskim burzama, što je navelo ulagače da potraže sigurnije utočište za svoj kapital, kao što su japanska i švicarska valuta.

 

Loš početak godine na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim burzama posljedica je previranja na kineskim tržištima, nakon niza podataka koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Ulagače je uznemirila kineska središnja banka koja je dopustila pad tečaja juana prema dolaru na najniže razine od 2011. godine, što je izazvalo strahovanja da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo te da bi taj potez mogao izazvati novi val devalvacija valuta ostalih zemalja u regiji.

 

"Sve trenutačno ovisi o zbivanjima u Kini. U petak su se tržišta ponešto smirila, no prilično sam siguran da bi idućega tjedna moglo biti još nekoliko dana sličnih onima na samom početku godine", kaže Derek Halpenny, direktor u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. Glavna tema na tržištu ostaje ona o tempu slabljenja juana. Reuters piše kako je kineska središnja banka pod povećanim pritiskom političkih savjetnika da dopusti brži i oštriji pad tečaja juana, možda između 10 i 15 posto. "Istodobno održavanje stabilnog tečaja juana prema dolaru, autonomije monetarne politike i otvoren kapitalni račun bit će izuzetno teško postići, osim ako je Kina spremna nastaviti s trošenjem valutnih rezervi", pišu stratezi Barclaysa u bilješci klijentima.

 

Kineske monetarne vlasti u petak su zaustavile klizanje juana intervencijama preko banaka u državnom vlasništvu, ali i zabranom kineskim bankama da prodaju dolare.Međutim, "već postoje naznake da otpor Kine deprecijaciji juana slabi", pišu analitičari Barclaysa. Dolar se, pak, našao pd pritiskom nakon izvješća o zapošljavanju u SAD-u. Doduše, u prosincu je otvoreno 292.000 novih radnih mjesta, više od očekivanja, što pokazuje da se nastavlja stabilan rast američkog gospodarstva. Međutim, nisu istodobno porasle i plaće, što znači, kažu analitičari, da inflacija neće tako skoro dosegnuti 2 posto, koliko cilja američka središnja banka. A to je potaknulo špekulacije da će Fed usporiti tempo planiranog povećanja kamata u ovoj godini.

 

"Podaci navode na zaključak da će inflacija u 2016. biti slaba. Fedu će stoga biti teško da u četiri navrata ove godine poveća kamate", kaže Charles St-Arnaud, strateg u tvrtki Nomura Securities.

 

Uz to, postoji i mogućnost, kažu analitičari, da zbog previranja na tržištima Fed odgodi povećanje kamata, kao što je to učinio u rujnu prošle godine također zbog nesigurne situacije u svjetskom gospodarstvu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOLLAR, SVJETSKE BURZE