Hrvatska

GRABAR KITAROVIĆ: Srbija je prijateljska zemlja, nastavit ćemo joj pomagati

To je nužno kako bismo konačno stabilizirali ovaj dio Europe i konačno govorili o miru, stabilnosti i prosperitetu, a ne o otvorenim pitanjima koja nas dijele i koja moramo riješiti..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja kojom je prije 18 godina u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno okupirano hrvatsko Podunavlje, rezultat je političkog dogovora ali i osobne hrabrosti ljudi koji su sudjelovali u tom procesu, rekla je u petak u Vukovaru hrvatska predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović.

 

"Rezultat je to i političke mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, tadašnje vlade i hrvatskog vodstva ali i vodstva Srba na ovome području", kazala je Grabar-Kitarović u govoru na prijamu u povodu obilježavanja mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u vukovarskom dvorcu Eltz. Rekla je kako je Hrvatska "tada započela i novu fazu" u odnosima sa Srbijom, koja je danas prijateljska država kojoj će Hrvatska "nastaviti pomagati kao i ostalim državama s jugoistoka Europe, da uđe u članstvo EU".


Po njezinim  riječima, to je nužno kako "bismo konačno stabilizirali ovaj dio Europe i konačno govorili o miru, stabilnosti i prosperitetu, a ne o "otvorenim pitanjima koja nas dijele i koja moramo riješiti".


Hrvatska nija samo Zagreb već i Vukovar i svi njezini dijelovi, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović zahvalivši predstavnicima diplomatskog zbora na dolasku u Vukovar te ih je ujedno pozvala da obilaze hrvaske krajeve i nastave razvijati suradnju između regije svoje države i hrvatskih regija. Grabar-Kitarović je također kazala kako su  središtu njezinog djelovanja kao predsjednice mladi izrazivši uvjerenje kako će mladima i nova vlada posvetiti posebnu pozornost. Navela je kako je posljednjih godinu dana iz Hrvatske iselilo oko 100.000 ljudi.


"Moramo pomoći i lokalnoj upravi i gospodarstvu kako bi se otvarala nova radna mjesta ali i završiti proces mirne reintegracije i mirnoga suživota između većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne zajednice i drugih mnjina jer suživot znači uključivost i međusobno poštovanje i djelovanje u duhu zajedništva", rekla je Grabar-Kitarović.  Doajen diplomatskog zbora apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico izrazio je zadovoljstvo što je prijam upriličen u "povijesnom i izmučenom gradu Vukovaru".
"S iskrenim divljenjem pratimo vašu neumornu predanost- kako u zemlji tako i u inozemstvu - jačanju položaja Hrvatske u obitelji država. Iskrenom vam čestitam na onome što ste postigli tijekom prve godine svog mandata, kao vrhovni državni autoritet i jamac ustavnosti i jedinstva", kazao je D'Errico.


Govorila je i predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja tijekom procesa mirne reintegracije Vesna Škare Ožbolt rekavši kao je završetak mirne reintegracije značio povratak na miran način tada okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. Podsjetila je na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je kazao "da je bolji razum od oružja" kao i "da je svaki život važan, i hrvatski i srpski".

 

Uoči prijama novinarima je izjavu dao predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekavši kako obljetnice i završetka reintegracije i međunarodnog priznanja Hrvatske obvezuju na stvaranje što boljih uvjeta za život, posebice u sredinama kao što je Vukovar.

 

 "Napravljeno je više nego što su neki mislili da bi se trebalo napraviti. Onda smo stali. Stali smo u izgradnji odnosa mira među ljudima, međusobnog povjerenja i razvoja ovih područja", ocijenio je Pupovac, rekavši kako je poziv predsjednice Grabar-Kitarović za večerašnji prijam ocijenio kao poziv da se "bavimo ovim trima stvarima".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predsjednica, vukovar, hrvati, srbi