Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street potonuo više od 2 posto, indeks 'straha' skočio 29 posto

Najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica potonule više od 2 posto jer se ulagači povlače s tržišta zbog pada cijena nafte ispod granice od 30 dolara i strahovanja od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva.

 

Dow Jones potonuo je 390 bodova, ili 2,39 posto, na 15.988 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,16 posto, na 1.880 bodova, a Nasdaq indeks 2,74 posto, na 4.488 bodova. Pad S&P 500 indeksa na najnižu razinu od kolovoza posljedica je oštrog pada cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa, a među najvećim je gubitnicima bio enegetski sektor, s padom od 2,9 posto. Razlog je tome pad cijena nafte na nove najniže razine u 12 godina jer zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva slabi potražnja, dok je proizvodnja 'crnog zlata' i dalje visoka. Na američkom je tržištu cijena barela jučer pala 5,7 posto, na 29,42 dolara, dok je na londonskom tržištu potonula 6,3 posto, na 28,94 dolara, produbivši svoj gubitak u proteklih tjedan dana na 13 posto.

 

"Prije, kada su cijene nafte padale, smatralo se da je to dobro za preostalih devet sektora S&P 500 indeksa. Ta se pjesma promijenila. Sada se ulagači plaše proširenja zaraze na ostalih devet sektora", kaže Jake Dollarhide, direktor u fondu Longbow Asset Management. Ulagače su zabrinule i nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva, zbog čega su cijene dionica na burzi u Šangaju i jučer oštro pale, više od 3 posto. Samo od početka godine kineske su dionice izgubile 18 posto, pa se otvara pitanje mogu li tamošnje vlasti zaustaviti silazni trend ne samo dionica, nego i kineskog juana, čije je tečaj danima pod pritiskom.

 

Ni iz američkog gospodarstva ne stižu pozitivni signali. Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u prosincu neočekivano pao, a ponovno je pala i industrijska proizvodnja, što ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju.Kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i banaka, također, ne pružaju podršku tržištu. Cijena dionice Intela potonula je jučer više od 9 posto jer je rast prihoda najvećeg svjetskog proizvođača čipova u posljednjem lanjskom tromjesečju bio nešto sporiji nego što se očekivalo. Dionice Wells Farga i Citigroupa pojeftinile su, pak, između 3,5 i 6,4 posto, premda su obje banke izvijestile o rezultatima u skladu s očekivanjima analitičara.

 

Ulagače zabrinjava mogućnost recesije zarada. Naime, zbog niskih cijena nafte, slabljenja kineskog gospodarstva i visokog tečaja dolara, što loše utječe na prihode američkih multinacionalnih kompanija u inozemstvu, očekuje se pad zarada drugo tromjesečje zaredom. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.


Najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti


Na strahovanja ulagača ukazuje jučerašnji skok VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za 29 posto, na 30,95 bodova, najvišu razinu od rujna. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, golem obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 10,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,6 milijardi. "Ulagači su prestrašeni na smrt, a činjenica da je do ovoga došlo na početku godine daje svemu tome i nekakav povijesni značaj", kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

 

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones i S&P 500 izgubili su 2,2 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 3,3 posto. A kako su u prvom tjednu ove godine Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks potonuli više od 6 posto, to je najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti. Pritom je S&P 500 indeks sada oko 12 posto u minusu u odnosu na svoju rekordnu razinu iz svibnja prošle godine, a to znači da je zaronio u područje korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svoje najviše prethodne razine. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,93 posto, na 5.804 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,54 posto, na 9.545 bodova, a pariški CAC 2,38 posto, na 4.210 bodova.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, svjetska tržišta