Hrvatska

VLADIMIR FERDELJI: Ova Vlada daje nadu u promjene, sve dosadašnje vlade su takvu nadu ubijale u startu

MOST će brzo na prijevremene izbore ako shvati da se nema hrabrosti za radikalne promjene.

Piše: PolitikaPlus

Vladimir Ferdelji, predsjednik Udruge CROMA-e i gradski zastupnik gostovao je sinoć u emisiji Veto Sanjina Španovića na JabuciTV. Kao osoba koja je nakon tri tjedna obavljanja dužnosti javno prozvala Vladu Zorana Milanovića da nema hrabrosti za radikalne promjene i zbog toga bila otjerana s mjesta pomoćnika ministra prometa, Ferdelji je rekao da očekuje da nova vlast s Tihomirom Oreškovićem "zagrize kiselu jabuku i krene u ozbiljne promjene".

 

- Ova nova Vlada nije razlog za optimizam među građanima dok ne vidimo prve poteze. Ali ova Vlada daje nadu da će se potrebne promjene dogoditi. Ove sve dosadašnje vlade su takvu nadu ubijale u startu. Nakon prvih šest mjeseci ćemo vidjeti prve ozbiljne poteze, a ako to ne budu ozbiljni radikalni potezi onda ćemo vidjeti da ova Vlada isto nema hrabrosti za promjene. I zato mislim da je Most veliko osvježenje jer ne vjerujem da će Most trpiti stanje bez promjena neko vrijeme. Ako ne mogu pokrenuti promjene oni mogu izazvati nove izbore. Ja sam duboko uvjeren da oni neće željeti sjediti u foteljama tek tako svih četiri godine već će ići na nove izbore - rekao je Ferdelji u emisiji Veto i dodao kako nema ambicije zbog svoje dobi biti ponovno dio Vlade.

 

Za svog bivšeg šefa na čelu ministarstva prometa Zlatka Komadinu imao je riječi hvale o njihovoj kratkoj suradnji.

 

- Ali ne volim taj demokratski centralizam u strankama gdje svi misle kako misli oligarhija. Jednostavno ne mogu procijeniti da li bi u takvim okolnostima Komadina bio dobar za SDP - rekao je Ferdelji koji misli da su zdravstveni problemi zbog kojih je Komadina ubrzo zbog njega otišao sa mjesta ministra proizašlih iz neslaganja s Milanovićem.

 

Ferdelji je u Vetu rekao kako očekuje da se nagodinu smanji broj općina i županija iako je po njemu za to potrebno tek tri mjeseca.

 

- Ja bih napravio to na vrlo jednostavan način što se tiče županija, ne da bi ih ukidao, nego bih sve bazirao na činjenici što je to općina i županija. Mora se zakonom propisati što svaka općina za svoje građane mora imati. Školu, katastar, sud i slično. Ako može to obavljati samofinancirajući se onda neka ostane općina. Ako ne neka se pridruži susjednoj općini. Slično je i s županijama. Mora imati sveučilište, sud županijski, kliničku bolnicu. To se može sve napraviti u tri mjeseca. Mislim da neće to tako brzo zaživjeti. Bit će međukoraka, smanjit će se broj agencija i ministarstava za šest mjeseci, a u drugoj godini vjerujem da će se racionalizirati broj općina i županija - rekao je Ferdelji.

 

Ideju smanjenja plaća zastupnicima u Saboru i ministrima nazvao je demagogijom.

 

- Ja mislim da je to demagogija. Ako želite kvalitetne ljude za dobar posao, morate ih za taj posao i nagraditi. Ja sam za smanjenje troškova, zašto imamo 150 zastupnika, a ne 100? Tu se štedi za 30 posto na tim troškovima. Plaće zastupnika su trošak budžeta koji je duboko ispod promila, ako uštede svojim radom 5%, to su 500 puta premašili troškove svojih plaća - rekao je Ferdelji.

 

Na kraju se kao gradski zastupnik osvrnuo i na pitanje istraga i optužnica protiv Milana Bandića. Kaže da po njemu je Bandić trebao nakon prvih optužnica dati ostavku.

 

- Mislim da u razvijenoj demokraciji ako postoje ozbiljne optužnice i ako postoji objektivna vjerojatnost da su počinjena kaznena djela, treba odmah dati ostavku. Voditi grad za koji ste optuženi i novac koji ste uzeli pa njime platili jamčevinu jako je loše - rekao je Ferdelji koji se ne misli više kandidirati protiv Bandića, ali namjerava podržati Sandru Švaljek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most, vladimir ferdelji, domoljubna koalicija