Marijan Kostrenčić

KOLUMNA MARIJANA KOSTRENČIĆA: Zašto Milanović mora pasti

Milanovićevim mandatom Hrvatska je nepovratno izgubila još četiri godine.

Piše: Marijan Kostrenčić

Zoran Milanović prodavao se prilikom izbora za predsjednika SDP-a kao nova snaga socijaldemokracije, kao svježi predstavnik socijaldemokracije, školovan, boravio u inozemstvu, vidio svijeta, druži se s liberalnom ekipom mlađih poduzetnika, ukratko netko tko bi mogao biti novi vjetar ne samo unutar SDP-a, nego u hrvatskoj politici općenito.


Vrijeme je pokazalo, a nedavni intervju sa Stankovićem samo zacementirao, da Milanović ništa od toga nije, pače je potvrđen kao makijevalistički sofist samo željan vlasti. 


On je tipičan primjer, brojne, mlađe generacije političara, koja politiku shvaća kao plijen svoje interesne grupe, kao plijen svoje ekipe, i to u smislu vladanja, ali i materijalnih dobara. 


Ideološki on je zaparavo nasljednik Stanka Stojčevića u SDP-u, pa je zato i dobio medijsko sponzorstvo Ninoslava Pavića i društva. 


Osim toga, za razliku od Sanadera koji je također, posebno u drugom mandate napravio štetu Hrvatskoj, Milanović nema niti stasa, niti kućnog odgoja.  U jednom od svojih članaka na ovom portalu nekako sam najavio da bi Milanović možda mogao biti najgori premijer kojeg je Hrvatska ikada imala, a imao je ozbiljnu konkurenciju. 


Nažalost sada uviđam da sam dobro prorokovao. 


Sanader je imao karizmu, šarm, odgoj, stasit je i vjerojatno patriotizam, Milanović nije ništa od toga. 


Sanaderovu pogrešku uvođenja sustavne korupcije u stranku i državu (iako tvrdim da većina tih novaca nije završila kod njega, nego su se stranački drugovi dobro omastili prije nego što su njemu predavali ostatak), Milanović je proveo na sličan način imenujući samo ekipu putem koje je rješavao vlast unutar stranke, a vjerojatno i neke materijalne interese, da li putem brata (kao što prilično argumentirano tvrdi Linić) ili drugačije. 


Kao da je birao što nesposobnije za ministarska mjesta, a brzo se rješavao konkurencije ozbiljnih i odgovorniih  i popularnijih ljudi u SDP-u (Antunović, Josipović, Merzel , Linić i drugi).


Ako većina članova  SDP-a želi imati nekoga kao Milanović, teško da bi tu moglo biti zamjenika koji bi tako iskreno bio destruktivan prema svojoj domovini, koji bi pokazao takav ogromni nedostatak kućnog odgoja, koji je napadom na Oreškovića kao slučajnog mandatara dokazao da je on sam upravo slučajno u politici i da je osim što je najgori, i da je i slučajni premijer. Tu razinu destrukcije već dugo nismo vidjeli na javnoj sceni, a o laganju, muljanju i populizmu,  da ne govorimo.  
Koliko je svjesno  daleko  išao u stvaranju svoje interesne  organizacije koju neposredno kontrolira putem svojih lakeja,  je to što je vrlo uspješno rasturio Državni inspektorat, te je nadležnosti inspekcije prebacio na ministre, jer je tako dobio u ruke polugu vlasti. Kao što kaže Linić, tako  je zlorabio poreznu upravu, ali i policijski aparat da se riješava nepoćudnih. 


Umjesto da je ojačao ulogu Državnog inspektorata (po meni bi upravu inspektorata trebao imenovati Sabor skorom jednakom procedurom kao i Ustavni sud), on je tu službu koja se usprkos pritiscima interesnih grupa u Hrvatskoj ozbiljno razvila u stručnom smislu, razorio. Posljedice su vidljive danas.


Danas u SDP-u više ne smije biti pitanje da li je Komadina bolji od Milanovića i da li Milanovića uopće netko može zamijeniti. 


Ako većina članova  SDP-a želi imati nekoga kao Milanović, teško da bi tu moglo biti zamjenika koji bi tako iskreno bio destruktivan prema svojoj domovini, koji bi pokazao takav ogromni nedostatak kućnog odgoja, koji je napadom na Oreškovića kao slučajnog mandatara dokazao da je on sam upravo slučajno u politici i da je osim što je najgori, i da je i slučajni premijer. Tu razinu destrukcije već dugo nismo vidjeli na javnoj sceni, a o laganju, muljanju i populizmu,  da ne govorimo.  


Ne znamo kakav će Orešković biti premijer, sigurno da je po profilu odličan za funkciju premijera kakvu Hrvatska danas treba, oblik sanacijskog upraviteja, koji se odlično razumije u financije. 


U svakom slučaju, Oreškoviću treba priznati hrabrost i patriotizam da iz svoje dobro odrađene karijere uleti u ‘kašetu brokava’ kako bi rekli moji dragi Splićani. Potrebno je  javno reći da netko tko na onaj način napadne nekoga, kako je Milanović napao Oreškovića, da je izdajnik, er ne želi da netko uspije  i pomogne Hrvatskoj. 


Glasači unutar SDP-a imaju veliku odgovornosti da pomognu Hrvatskoj da se  riješe jednog negativca, jer će time pomoći da se i HDZ konačno očisti od svojih negativaca i destruktivaca koji se hrane na ustašama i partizanima. Milanović je glavnih hranitelj i partner onima koji se pozivaju na ustaše i partizane i neuvjerljivo glumi antifašistu i socijalistu. 


Karamarko kasni u čišćenju stranke od takvih likova, ali ako Milanović ostane na čelu SDP-a,  HDZ neće nikada uspjeti takve ljude maknuti od glavnih političkih funkcija. To društvo se međusobno hrani.


Koliko god se trudili biti objektivni, toliko me ova situacija podsjeća na povijesne trenutke. 1940. godine kada se moralo birati između Churchilla koji je imao breme svojih grešaka iz I. Svjetskog rata i razdoblje između dva Svjetska rata, i Hitlera. Nema tu puno prostora pokukšaju objektivnosti. Izbor je bio jasan.  


Sličnu situaciju imaju danas građani Hrvatske, ne samo članovi SDP-a, ali oni imaju posebnu odgovornost.


Milanovićevim mandatom Hrvatska je nepovratno izgubila još četiri godine, možemo se nadati da ćemo izvući neke pouke iz toga i  da će i glavne hrvatske političke stranke  i njihovo članstvo nešto naučiti iz ‘slučaja Milanović’.


Treba odati glasačima priznanje da su opravdano glasali za MOST, a MOSTOVCIMA priznanje za hrabrost da su uopće zakoračili u žabokrečinu hrvatske politike. Kao što  mi je jedan mladi kolega neki dan naglasio, MOST I njegovo postojanje, pa i ovi dugi i naporni pregovori, tektonske su promjene u hrvatskoj politici i to na bolje!


Hrvatska je pred bankrotom i ne može si ponoviti nekog Milanovića.  Nadam se da će ova poruka doprijeti do odgovornih glasača SDP-a, jer zapravo glasuju o budućnosti Hrvatske.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, marijan kostrenčić, sdp, hdz, ivo sanader, zoran milanović