Scena

RASPRAVA: I Clooney se uključio u raspravu o 'prebijelom' Hollywoodu

Prije desetak godina Akademija je radila mnogo bolji posao.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dan pošto su redatelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith objavili da će bojkotirati dodjelu Oscara jer među nominiranim glumcima nema afroamerikanaca, i jedna od najvećih filmskih zvijezda George Clooney ocijenio je da u Hollywoodu manjine nisu dovoljno zastupljene. 


Drugu godinu zaredom crnih glumaca nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji, što je počelo izazivati polemike u Sjedinjenim Državama. 


"Prije desetak godina Akademija je radila mnogo bolji posao", rekao je Clooney za Variety.  


Godine 2005. Morgan Freeman i Jamie Foxx osvojili su glumačke Oscare, a Catalina Sandino Moreno, Don Cheadle i Sophie Okonedo bili su među nominiranima. 


Po Clooneyju, problem nije samo u 6000 članova američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS), koji su većinom stariji bijeli muškarci, nego i u tome što se snima mali broj filmova u kojima predstavnici manjina imaju važnije uloge. 


"Kakve oni imaju opcije na filmu? Posebno u kvalitetnim filmovima", zapitao se slavni glumac. 


"Mislim da afroamerikanci imaju svako pravo reći da ih Hollywood ne predstavlja dovoljno", rekao je Clooney, dodavši da je hispanicima situacija još i gora. 


"Za njih mora biti više prigoda za njih nego što ih ima danas. Moramo bolje od toga. Bili smo na boljem od toga", poručio je Clooney. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rasizam, oscar