Svijet

ENGLESKA: London razmatra daljnje mjere protiv Rusije zbog Litvinjenka; Moskva odbacuje zaključke

U svjetlu nalaza istrage razmatramo poduzimanje daljnjih akcija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanija razmatra poduzimanje daljnjih mjera protiv Rusije nakon što je istraga utvrdila da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno odobrio ubojstvo Aleksandra Litvinjenka, dok Moskva odbacuje zaključke istrage kao pristrane i netransparentne.

 

"Zaključak da je ubojstvo odobreno na najvišim razinama ruske države je krajnje uznemirujući", rekla je u četvrtak novinarima glasnogovornica britanskog prremijera Davida Camerona. "To nije način na koji se ponaša jedna država, a kamoli stalna članica Vjeća sigurnosti UN-a", istaknula je.


"U svjetlu nalaza istrage razmatramo poduzimanje daljnjih akcija."


Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je zaključke britanske istrage o ubojstvu bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka 2006. u Londonu priopćivši da je vođenje tog slučaja naštetilo bilateralnim odnosima.


Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova optužila je Britaniju za politizaciju tog slučaja.


"Žao nam je da je to čisto kazneno djelo ispolitizirano i da je poremetilo ozračje naših bilateralnih odnosa", kazala je. "Taj proces... nije bio transparentan za rusku stranu niti za društvo zbog načina na koji su materijali razmatrani iza zatvorenih vrata pod izgovorm da su tajni."


Po njezinim riječima, konačni ishod je rezultat "politički motiviranog i krajnje netrasparentnog procesa".


Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May izjavila je da će vlada pozvati ruskog veleposlanika u Londonu kako bi mu izrazila nezadovoljstvo zbog nesuradnje Moskve s istragom o Litvinjenkovom ubojstvu.


May je također rekla u parlamentu da će biti zamrzavanja imovine vezano uz taj slučaj.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LONDON, VELIKA BRITANIJA, MOSKVA