Marijan Kostrenčić

KOLUMNA MARIJANA KOSTRENČIĆA: Tim’s team – gejm over

Ako ga ne mogu dobiti po svoje onda će po dobrom ‘srpskom’ običaju članove Oreškovićeve vlade proglasiti ustašoidnim fašistima, a samog Oreškovića predstavnikom stranog mrskog kapitala.

Piše: Marijan Kostrenčić

Nakon dva i pol mjeseca pregovaranja, varanja, muljanja, prisluškivanja, praćenja, pa opet pregovaranja, spinova, hrvatski Sabor sutra će čuti prve dojmova Tihomira Oreškovića, čovjeka čiji najveći problem za  neke Hrvate je to što ga Rođe ne poznaju. 


Najveći problem tipova kao što je Stazić i drugi profesionalni destruktivci suvremene hrvatske politike je kako osigurati svoje parazitske pozicije koje drže već dva desetljeća, je što nisu sigurni kako dalje, kako tog Oreškovića dobiti pod svoje da se taj lijepi život nastavi. 


Ali, ako ga ne mogu dobiti po svoje onda će po dobrom ‘srpskom’ običaju članove Oreškovićeve vlade proglasiti ustašoidnim fašistima, a samog Oreškovića predstavnikom stranog mrskog kapitala, pa ako neće slušati Stazića I slične lakeje propalog premijera, zaprijetiti ulicom.


Ako je i od Stazića, previše je.


Mislim da će čak i Stazić nakon prezentacije PAVERPOJNTA (koji mu je sad to ustaški trik, pita se užasnuti Stazić noćas) sutra u Saboru shvatiti da smo mi država u bankrotu I da već preko trećine novca za mirovine, plaće Stazića i policije koja ga čuva od ustašoidnih pojava, dolazi iz vanjskog zaduživanja države, što je SDP-ova politika možda najuspješnije radila od svega.


Izgleda da su Stazići bili negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj, da nisu sudjelovali u hrvatskoj politici u posljednje vrijeme, dok je Lalovac živio u 24 satnom konfliktu interesa kada je predlagao način rješavanja kredita u Švicarskim francima i kada je pokušao preko trećine tog svojeg privatnog kockanja  prebaciti na porezne obveznike. 


Severina i Lalovac očito imaju puno zajedničkog, iz istog su grada i država (čitaj svi mi) ćemo im platiti trećinu  kredita, a sve da jedan slučajni i propali premijer pokuša dobiti  izgubljene izbore.


Game over gospodo! 


Ova komplicirano složena vlada podsjeća, barem po znanju javnosti o osobama ministara na Švicarsku, gdje građani uredno ne znaju kako im se zovu premijer I ministri, a sve funkcionira. 


Izgubljene četiri godine. Jedini rezultat politike propalog premijera. Naravno, doći će na naplatu još koji problemčić kao što je zračna luka Zagreb i slični genijalni potezi odlazeće ekipe. 

Naravno, daleko smo mi od  Švicarske, ali možda je Oreškovićev Dream Team relativno javnosti nepoznatih ljudi, dobar početak.


Tko o kome, Stazić o ustašama? Jer četnika u Hrvatskoj više nema ili su bili fatamorgane devedesetih godina? 


Čovjek je stvarno pobrkao gradivo i previše se držao naputaka propalog premijera koji je od ustaša i partizana pokušao napraviti aktualnu temu.  


Orešković je odabrao čovjeka od struke za ministra financija, kojega je čak i Linić nagovarao da ostane bez obzira na stranačke simpatije, ali evo sada mu je mana što je radio u privatnom sektoru i u to najvažnijem hrvatskoj privatnom koncernu. 


Mariću je sada i to hipoteka, jer nije kao Stazić vladao kafanama i čaršijskim razgovorima, nego je dosta godina vrtio brojke da bi ti Stazići dobili svoje plaćice i naknadice pa da mogu, eto, da se bave politikom!


Mnogo jadno.


Mislim da je ozbiljnim ljudima jednostavno važno da se Milanović i ekipa maknu i da Orešković počne sa radom. 


Naravno, ne možemo sa sigurnošću znati hoće li biti uspješni, to naravno ovisi i oporbi, jer ako će se Stazićevci baviti ulicom, seksom ustaša i partizana, onda će to biti puno teže. 


Nadam se da će Stazići sutra pažljivo slušati Oreškovićeve brojke jer su u crnom dijelu brojaka sudjelovali prilično ravnopravno sa hadezeovcima od kojih su neki sada tužni i bijesni, jer eto njihove kvalitete nisu prepoznate. 


Pretpostavljam da će se Stazići i nekih od tih nezadovoljnika u HDZ-u zajedno družiti po kafanama i smišljati kako oživiti ustaše i partizane, ne bi li narod uvjerili da im je to pametnije nego da razmišljaju kako platiti račune ili kopati po smeću.


Game over (Stazićevski: gejm over, nema veze sa gemištom po 6 kuna u saborskoj kafani).


Pristup izbjegličkoj krizi, svađa sa susjedima, lex Perković, svađa sa bankama, krađa poreznog novca za rješavanje vlastite špekulacije sa frankom, sve su to odlike Stazićevaca koji su u propalom premijeru  našli svojeg glasnogovornika i zaštitnika kafanske politike.


Izgubljene četiri godine. Jedini rezultat politike propalog premijera. Naravno, doći će na naplatu još koji problemčić kao što je zračna luka Zagreb i slični genijalni potezi odlazeće ekipe. 


Ali, gejm over, Stazići.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, hdz, sdp, marijan kostrenčić