Hrvatska

OSVRT: Karamarko pozdravlja brzu reakciju DIP-a na sumnje o mogućoj krađi mandata

'Meni i ovoj Vladi nije važno samo to da obnašamo vlast, kao našim prethodnicima, nego želimo živjeti u pravnoj državi.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko objavio je u ponedjeljak navečer na svom Facebook profilu kako podržava brzu reakciju Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na njegovu izjavu o mogućoj krađi mandata na prošlim parlamentarnim izborima.


"Drago mi je što se Državno izborno povjerenstvo brzo oglasilo nakon što sam izrazio zabrinutost zbog saznanja o mogućoj krađi mandata na prošlim izborima. Već sama činjenica što DIP nije otklonio svaku sumnju u mogućnost da je došlo do izborne krađe puno govori", navodi Karamarko.


Vjeruje da će Državno odvjetništvo temeljito odraditi svoj posao, istražiti tko, kako i zašto je zapošljavan u tvrtku Apis, razjasniti nelogičnosti u obradi rezultata s nekih biračkih mjesta i o svemu obavijestiti javnost.


"Onima koji su bili začuđeni što reagiram na krađu iako je HDZ pobjednik izbora želim poručiti da meni i ovoj Vladi nije važno samo to da obnašamo vlast, kao našim prethodnicima, nego želimo živjeti u pravnoj državi u kojoj je izborna demokracija svetinja s kojom se nitko ne smije poigravati", stoji u poruci.


 Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u ponedjeljak kako izjava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ) o postojanju indicija o krađi zastupničkih mandata upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata, radi čega će DIP podnijeti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.


APIS je u ponedjeljak opovrgnuo Karamarkove tvrdnje da je ta tvrtka imala potpuni nadzor nad prebrojavanjem glasova na parlamentarnim izborima. "APIS se ne bavi brojanjem glasova niti sastavljanjem zapisnika o radu biračkih odbora, nego je zadužen za tehničku realizaciju provedbe izbora", ističu u APIS-u. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izborna krađa, apis, tomislav karamarko, dorh