Mojbiz

RAZGOVOR: Predstavnici Udruge Franak kod ministara financija i pravosuđa

Uoči sastanka, Goran Aleksić iz Franka izjavio je kako će se razgovarati o nepravilnostima u konverziji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Ministarstvu financija u tijeku je sastanak ministra Zdravka Marića i ministra pravosuđa Ante Šprlje s predstavnicima Udruge Franak, na kojem se raspravlja o tijeku konverzije kredita u francima u eurske.


 Uoči sastanka, Goran Aleksić iz Franka izjavio je kako će se razgovarati o nepravilnostima u konverziji, fiksnim maržama koje su po njegovim riječima "nezakonite i treba ih dovesti u zakonske okvire" i načinu vraćanja preplaćenih kamata na temelju pravomoćne presude u kolektivnom procesu.

 

"Danas tek upoznajemo ljude sa situacijom, vidjet ćemo", kazao je Aleksić odgovarajući na novinarsko pitanje o očekivanjima od sastanka. Pored Aleksića, na sastanku ispred Franka sudjeluju Denis Smajo i Niko Delić.

 

Ministar Marić ranije danas je izjavio kako danas želi čuti Udrugu Franak i njihove stavove. "Meni je osnovno i prvo za današnji sastanak da čujem Udrugu Franak, njihove stavove, s obzirom da se do sada nisam nikad susreo s njima. Sve sam pratio putem medija, tako da očekujem da ih čujem i da vidimo na koji način, što i kako ćemo definirati", kazao je Marić uoči sastanka s predstavnicima MMF-a.

 

Sastanak se održava na dan isteka jednogodišnjeg zamrzavanje tečaja franka na razini od 6,39 kuna za franak te povratka na tržišni tečaj franka pri obračunu rata za kredite u švicarskim francima za dužnike koji još nisu prihvatili ili su odbili konverziju kredita.

 

Pet od osam banaka koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite u 'švicarcima' donijele su odluke da će taj 'zamrzunuti' tečaj vrijediti i dalje, odnosno da klijentima koji su prihvatili izračun, ali još nisu proveli konverziju, otplatne rate neće rasti, a ministar financija je kazao kako raspolaže podacima da se nešto više od 90 posto dužnika u francima odlučilo na konverziju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministar, franak, udruga franak, razgovor