Mojbiz

OSVRT: Predstavnici Udruge Franak zadovoljni razgovorom s ministrima

'Oni su otvoreni dalje za razgovor. Ne možemo danas ništa riješiti, nismo danas ništa riješili, ali ja vjerujem da ćemo riješiti.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici Udruge Franak u srijedu su izjavili kako su zadovoljni razgovorom s ministrima financija i pravosuđa o problemima konverzije kredita u švicarskim francima, kako danas nisu ništa riješili, ali vjeruju da će se rješenje naći u nastavku razgovora. 


"Oni su otvoreni dalje za razgovor. Ne možemo danas ništa riješiti, nismo danas ništa riješili, ali ja vjerujem da ćemo riješiti", kazao je u izjavi novinarima Goran Aleksić iz Udruge Franak nakon sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom pravosuđa Antom Šprljom. 

 

Aleksić kaže da su zadovoljni otvorenošću ministara koje su obavijestili o nepravilnostima u konverziji kredita u švicarskim francima i tome što očekuju od njih. 

 

"Očekujemo da se riješe sve nepravilnosti u konverziji koje su još uvijek prisutne. Očekujemo da se riješi metodologija za rješavanje početne fiksne marže, budući da se u kreditima primjenjuju marže koje su nezakonito određene samovoljnim odlukama banke. Očekujemo da se s vremenom donese i zakon kojim će se riješiti i način vraćanja preplaćenih kamata. Iako je to moguće i dogovorom s bankama. Ako banke budu pametne, kao što do sad nisu bile često, mogle bi to one riješiti i dogovorom s nama", rekao je Aleksić. 

 

Po njegovoj ocjeni, ministri su na njihove zahtjeve reagirali uglavnom pozitivno. Ali, dodaje Aleksić, sve je to otvoreno, nastavit će se suradnja i razgovori. 

 

"Ništa nije obećano. Samo smo ih informirali o situaciji, jer su oni novi u svemu tome. (...) Nemojmo se žuriti nikud, polako, stići ćemo na cilj", rekao je Aleksić. 

  

"Konkretno njima je jasno da tu postoje nepravilnosti i da ih treba riješiti", odgovorio je Aleksić na novinarski upit što su im ministri konkretno rekli. 

  

Sastanak je održan na dan isteka jednogodišnjeg zamrzavanje tečaja franka na razini od 6,39 kuna za franak te povratka na tržišni tečaj franka pri obračunu rata za kredite u švicarskim francima za dužnike koji još nisu prihvatili ili su odbili konverziju kredita. Pet od osam banaka koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite u 'švicarcima' donijele su odluke da će taj 'zamrznuti' tečaj vrijediti i dalje, odnosno da klijentima koji su prihvatili izračun, ali još nisu proveli konverziju, otplatne rate neće rasti.  

 

Odgovarajući na novinarske upite Aleksić je objasnio kako za klijente banaka koje nastavljaju primjenjivati 'zamrznuti' tečaj neće biti nikakvog utjecaja, dok će banke koje podignu tečaj franka nakon obavljene konverzije taj novac vratiti natrag dužnicima. Problem je u privremenoj težoj otplati kredita, ali to neće dugo trajati, to će trajati vjerojatno samo jednu ratu, kazao je. 

 

Denis Smajo iz Udruge Franak kazao je kako su ministre podsjetili na predizborna obećanja, kako očekuju da se obećanja ispune te da će ih svakodnevno podsjećati na to. 

 

Upoznali smo ih sa stanjem konverzije, tu još postoje određeni sitni problemi, rekao je Smajo.

 

Predstavnici Udruge Franak su kao jedno od rješenja spominjali i mogućnosti da se zakon "malo popravi", ponajprije vezano uz otkazane kredite, kazao je Smajo odgovarajući na novinarska pitanja.  

 

Po njegovim riječima, Udruga Franak ima 30 tisuća članova, ljudi se bude, izuzetno su puno napredovali u samom znanju o kreditima 

 

"Vidimo da se događaju neki pozitivni trendovi, da se sve više traže kune u samim bankama, što opet pomaže ne samo nama, smanjuje se valutni rizik, nego i samoj državi danas-sutra ako će intervenirati u tečaj", rekao je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

franak, udruga franak, ministri