Svijet

EUROPOL: Najmanje 10.000 izbjegličke djece nestalo nakon dolaska u Europu

Samo u Italiji nestalo oko 5000 djece, dok se još uvijek ne zna sudbina oko 1000 djece u Švedskoj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najmanje 10.000 izbjegličke djece bez pratnje roditelja ili skrbnika nestalo je nakon dolaska u Europu, piše u nedjelju britanski list Guardian pozivajući se na Europol, europsku policijsku i obavještajnu agenciju Europske unije koja pokušava utvrditi opseg jednog od najtežih aspekata migrantske krize.


Brian Donald, jedan od čelnika Europola, izjavio je da je na tisuće ranjive djece nestalo nakon što su registrirani u državnim uredima, navodeći da je samo u Italiji nestalo oko 5000 djece, dok se još uvijek ne zna sudbina oko 1000 djece u Švedskoj. On upozorava da su izbjeglice i migranti sada na meti vrlo sofisticirane paneuropske "zločinačke infrastrukture".


"Nije nerazumno reći da govorimo o najmanje 10.000 djece. Neće njih sve izrabljivati kriminalne organizacije, možda su neki i proslijeđeni članovima šire obitelji, no mi naprosto ne znamo gdje su, što rade i s kim su", kazao je Donald.


Prema podacima udruge "Save the Children", procjenjuje se da je prošle godine u Europu ušlo 26.000 maloljetnika bez pratnje. Europol, prema raspoloživim podacima, vjeruje da su od milijun ljudi koji su prošle godine ušli u Europu, njih 27 posto maloljetnici.


"Bilo da su registrirani ili ne, govorimo o 270.000 djece. Nisu svi oni ušli bez roditelja, ali imamo dokaze da je veliki broj njih ušao bez pratnje", dodao je Donald, ocijenivši da je 10.000 u stvari skromna procjena.


U listopadu su dužnosnici švedskog lučkog grada Trelleborga objelodanili da je oko 1000 izbjegličke djece bez roditelja koji su u taj grad stigli mjesec dana ranije netragom nestalo, a da je nakon njihova nestanka izronilo vrlo malo informacija.


"Maloljetnici bez roditelja koji dolaze iz područja zahvaćenih sukobima daleko su najranjivija skupina; to su oni koje su na put u Europu poslale upravo njihove obitelji kako bi onda oni došli za njima ili se radi o maloljetnicima koji su pobjegli s drugim članovima obitelji", tvrdi Marijana Berket iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).


Donald je potvrdio da Europol raspolaže dokazima koji upućuju da su neka djeca izbjeglica bez roditeljske pratnje završila kao seksualno roblje.


"U proteklih 18 mjeseci razvila se kriminalna infrastruktura kako bi se okoristila priljevom migranata. U Njemačkoj i Mađarskoj otvoreni su zatvori u kojima je velika većina uhićenih završila zbog kaznenih djela povezanih s migrantskom krizom", kazao je Donald.


Europol bilježi vrlo uznemiravajući fenomen u kojemu se organizirane bande koje krijumčare migrante u EU potom pretvaraju u zločinačke udruge za krijumčarenje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i porobljavanja. Posebno su, dodaje Donald, zabrinute zemlje tzv. balkanske rute koje se susreću s golemim brojem migrantske djece koja nisu u pratnji roditelja i traže pomoć jer se s tim suočavaju svakodnevno.


Donald upućuje apel javnosti da motri i drži oči širom otvorene jer nam je većina nestale djece gotovo pred nosom.


"Ta su djeca u zajednici. Ako ih se zlostavlja to se događa u zajednici. Nisu sakrivena usred  šume, iako neka vjerojatno jesu, ali su većinom u zajednici i vidljiva su. Kao građani, moramo na to biti upozoreni", poručio je Donald.


Kaotični pristup EU-a migrantskoj krizi rezultirao je prošlotjednim pozivima da se Grčku izbaci iz Schengenske zone, a taj razvoj situacije je visoki dužnosnik UN-a ocijenio je riječima da je Unija u stavu prema gorućoj krizi pala na "novu najnižu točku".


"Takav potez Grčku bi doslovce pretvorio u ograđeni prostor na otvorenom za tisuće azilanata. Ideja je nečovječna i predstavlja teško kršenje temeljnih europskih načela", kazao je posebni predstavnik UN-a za migracije Peter Sutherland.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbjeglice, djeca