Mojbiz

KOMENTAR: Boris Vujčić: Procjene u skladu s očekivanjima HNB-a

Današnje prognoze Europske komisije u velikoj su mjeri sukladne očekivanjima Hrvatske narodne banke, objavljenima u prosincu prošle godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Guverner Boris Vujčić izjavio je u četvrtak da su zimske prognoze Europske komisije za Hrvatsku u skladu s očekivanjima Hrvatske narodne banke (HNB),  dok je najave iz Vlade o prilagodi državnog proračuna na rashodovnoj strani ocijenio "dobrim pristupom".


"Današnje prognoze Europske komisije u velikoj su mjeri sukladne očekivanjima Hrvatske narodne banke, objavljenima u prosincu prošle godine", kazao je Vujčić, dodavši da su procjene rasta za 2015. u potpunosti jednake i iznose 1,8 posto, a projekcije za 2016. se nešto razlikuju, jer je ona HNB-a rađena prije dva mjeseca. 


HNB je u prosincu podigao prethodnu procjenu rasta BDP-a za 2016. godinu s 1,5 na 1,8 posto


"Svi visokofrekventni pokazatelji ekonomske aktivnosti koje smo u međuvremenu sakupili, i koji su povisili procjenu rasta za 2015., upućuju na to da ćemo, ako se oni nastave, moći  ista takva očekivanja preslikati na projekciju za 2016. godinu", izjavio je Vujčić nakon predstavljanja rezultata istraživanja o financijskoj pismenosti u Hrvatskoj.

 

Na upit novinara kako komentira projekcije EK o proračunskom deficitu, Vujčić je samo kazao da za to treba pričekati proračun i da će to moći komentirati kada vidi proračun. Ocijenio je  "dobrim pristupom" najave ministra financija Zdravka Marića o prilagodbi proračuna na rashodovnoj strani, no nije želio komentirati koje bi stavke trebalo rezati.


"To je na ministru Mariću da kaže i o tome će odlučiti Ministarstvo financija", rekao je je Vujčić. 


Na novinarski upit o rezanju subvencija, kazao je da načelno po subvencijama Hrvatska odskače od ostalih usporedivih zemalja u smislu njihova udjela u ukupnih rashodima ili BDP-u. "To je stvarno jedna visoka stavka", komentirao je Vujčić.


Europska komisija povećala je u četvrtak procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,1 posto, s prethodnih 1,4 posto, a podigla je i procjenu rasta BDP-a za 2015. s prvotnih 1,1 na 1,8 posto.


Proračun za 2016. godinu još nije donesen, navode iz EK, a po nepromijenjenim pretpostavkama, deficit opće države procijenjen je u 2016. na 3,9 posto BDP-a, nakon lanjskih 4,2 posto. U 2017. očekuje se, pak, deficit od 3,2 posto BDP-a. Te su procjene deficita manje u odnosu na jesenske prognoze, kada je Komisija očekivala da će u 2015. deficit iznositi 5,6 posto, u ovoj godini 4,7, a u 2017. godini 4,1 posto BDP-a. 


EK procjenjuje i da je zaduženost porasla u 2015. tek umjereno, sa 85,1 posto BDP-a u 2014. na 86 posto u 2015., što je rezultat snažnijeg rasta BDP-a. EK procjenjuje da će udjel javnog duga u BDP-u nastaviti rasti u iduće dvije godine. Tako bi ove godine mogao dosegnuti 87, a u idućoj 87,4 posto BDP-a. Te su procjene rasta javnog duga manje u odnosu na jesenske prognoze, kada je Komisija očekivala da će na kraju 2017. godine javni dug dosegnuti 92,9 posto BDP-a. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bdp, hnb, ek, boris vujčić