Svijet

SAD: Za aferu primanja mita u UN-u bivšem diplomatu ne vrijedi imunitet

Lorenza se uz još petoricu tereti da je sudjelovao u aferi s bivšim predsjedavajućim Generalne skupštine UN-a John Asheom..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Okružni sudac Vernon Broderick na Manhattanu presudio je u petak, da Francisu Lorencu bivšem diplomatu u UN-u koji je sudjelovao u aferi primanja mita s predsjedavajućim Genralne skupštine te organizacije, ne vrijedi imuntet na kojeg se pozvao pokušavajući izbjeći progon.

 

Lorenza se uz još petoricu tereti da je sudjelovao u aferi s bivšim predsjedavajućim Generalne skupštine UN-a John Asheom koji je u listopadu prošle godine uhićen zbog primanja 1,3 milijuna dolara mita od kineskih biznismena.


Ashe je u UN-u bio veleposlanik Antigva i Barbuda. Presuda Lorencu mogla bi utjecati i na podizanje kaznene prijave protiv Ashea koji je do sada optužen samo za porezne prijevare.  Ashe je pomagao kineskim biznismenima da osiguraju svoje investicije i ugovore.


Novac od mita potrošio je na putovanja s obitelji i za izgradnju košarkaškog terena u dvorištu svoje kuće u državi New York.


Osim gotovine, Ashe je navodno pristao i na luksuzni odmor,  primao skupe satove, odijela i članstvo u sportskim klubovima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

un, sad, diplomati