Hrvatska

ODLUKA: Glasni kritičar Vatikana odbija povući se iz Povjerenstva za zaštitu djece

'Niti sam se povukao niti se povlačim... jedina osoba koja me može smijeniti je ona koja me imenovala, papa.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Istaknuti član papinskog Povjerenstva za zaštitu djece od spolnog zlostavljanja svećenika, Britanac Peter Saunders odbio je povući se iz tog tijela koje mu je u subotu izglasalo nepovjerenje. 


"Odlučeno je" da će se Saunders povući, priopćeno je u subotu iz Vatikana. Saunders, koji je kao dijete bio žrtva spolnog zlostavljanja dvojice svećenika, nije bio obaviješten o odluci te je nešto kasnije sazvao hitnu konferenciju za novinare.


"Niti sam se povukao niti se povlačim... jedina osoba koja me može smijeniti je ona koja me imenovala, papa", rekao je i dodao da je o odluci povjerenstva doznao iz priopćenja Vatikanskog ureda za tisak. 


Skupine koje istražuju spolno zlostavljanje koje su počinili svećenici ustalo je Saundersovu obranu. 


"Očit današnji pokušaj papinskog Povjerenstva za zaštitu djece da izbaci istaknutu žrtvu koja je proživjela to iskustvo baca ozbiljne sumnje u integritet i neovisnost", rekla je Anne Barrett Doyle, suuosnivačica udruge BishopAccountability.org u Sjedinjenim Državama.  


Saunders je progovorio i o navodnom prikrivanju spolnog zlostavljanja u Čileu i uz njega je na konferenciji za novinare bio Juan Carlos Cruz, bivša žrtva svećenićkog zlostavljanja u Čileu.


"Oni misle da je silovanje i spolno zlostavljanje djece općenito nešto što je iza nas,  ali nije", rekao je Cruz. 


U 2015. je Saunders uzburkao duhove osporavajući imenovanje australskog kardinala Georgea Pella na dužnost pročelnika Tajništva za ekonomiju koje treba provesti financijsku reformu u Vatikanu. Optužio je Pella da je kao svećenik prije dosta godina pokušao prikriti slučaj zlostavljanja maloljetnika.


U 17-članom povjerenstvu koje savjetuje papu Franju kako iskorijeniti spolno zlostavljanje u Crkvi osam je žena, od kojih su dvije također bile žrtve svećenićkog spolnog zlostavljanja. 


Vatikan tvrdi da je povjerenstvo savjetodavno tijelo i da članovi ne bi trebali iznositi komentare u pojedinačnim slučajevima. Član povjerenstva koji je govorio anonimno, rekao je da je njihova zadaća savjetodavati, a ne istraživati ili suditi. 


Skandal spolnog zlostavljanja djece u svijetu počeo je  2001. u Bostonu te se proširio svijetom jer su istrage pokazale da su počinitelji bili premještani iz jedne župe u drugu, umjesto da su bili sudski gonjeni i predani pravosudnim vlastima. 


Udruge su ogorčene i žele da se otpuste svi biskupi koji su doznali za zlostavljanje, ali su to prikrivali. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POVJERENSTVO, ZLOSTAVLJANJE DJECE, VATIKAN