Komentari

KOMENTAR DARKA MARINCA: Kome (ne) treba Ministarstvo branitelja

Novi ministar branitelja trebao bi moći objediniti sposobnosti ministarstva u brizi za branitelje kao i osigurati društvenu korisnost od branitelja.

FOTO: Arhiva
Piše: Darko Marinac

U samo tjedan dana što je najavljen novi, bivši, ministar branitelja Mijo Crnoja u našoj javnosti komunicirane su svakojake pojavnosti. Tako da se treba pitati, treba li nam ovakvo ministarstvo i kakvo bi ono trebalo biti. Prije zadnjih događanja imali smo ministra i ministarstvo koji su bili, ublaženo rečeno u prijeporu sa prevelikim dijelom branitelja. 


Ovo ministarstvo ponašalo se kao ministarstvo zaduženo za branitelje, a sa funkcijom kontrole branitelja i to kao na primjeru prosvjednika iz šatora iz Savske 66, kasnije sa trga Nevenke Topalušić, omalovažavnjem i kriminalizacijom, etiketiranjem kao šatorđije, lovci na privilegije, izmanipulirana populacija i sl. To je prihvatio dobar dio medija, koji su svoju  funkciju watchdog demokracije shvatili dajući veći značaj ovoj drugom dijelu kovanice, valjda zato što je on prvi u prijevodu na Hrvatski. 


Još prije toga imali smo situaciju kada su vladajući koristili branitelje kao legitimizirajuću ekstenziju podrške. No i tada su izostale integrirajuće politike, do pacikacije, koje bi branitelje kvalitetno integrirale u društvo. Integracija branitelja trebala je i treba biti, dvosmjerna, kako bi društvo pomoglo braniteljima u nastavku života poslije vojske, ali nitko nije pokazao volju da se i sposobnosti, znanja, iskustvo i vrline branitelja uključe u društveni život.


Sada poslije ostavke ministra branitelja, politika vodi potragu za novim ministrom, ali sada valjda po pooštrenim kriterijima. No novi ministar tko god on bio, neće riješiti prijepore među braniteljima, prema braniteljima i društvu, kao i nedovoljan ugled branitelja u društvu. Jednostavno valjalo bi napraviti jedan pregled stanja ili početnu analizu stanja odnosa branitelja i hrvatskog društva, čiji su oni neizostavan dio. Jedna od prvih analiza koje su potrebne je analiza ugleda hrvatskih branitelja u društvu. Treba načiniti istraživanja ugleda branitelja u društvu kao i stavove mišljenja branitelja o njihovom ugledu u društvu. Ako ugled branitelja u društvu i njihovo mišljenja o svom ugledu u društvu nisu do određene mjere podudarni imamo društveni problem. I to je društvena i znanstvena činjenica.


Ugled branitelja u društvu nije potreban samo braniteljima, on je potreban cijelom društvu. Braniteljska populacija sa ograničenim ugledom može projicirati i ograničenu korisnost na cijelo društvo. Zato je jedna od društveno potrebnih zadaća Ministarstva branitelja i potpora ugledu braniteljskoj populaciji, u javnom interesu. Ministar ili Ministarstvo branitelja ne brine se samo o braniteljima, niti im nije uloga držati branitelje pod kontrolom. Uloga Ministarstva branitelja je briga o braniteljima i njihovim obiteljima, ali i to da se branitelji što bolje integriraju u društvo, ali i da društvu budu što dostupnije sposobnosti branitelja posebno u kriznim situacijama za društvo. Osim toga vlast, a poglavito Ministarstvo branitelja treba stalno ukazivati na vrijednosti koje su branjene i obranjene u Domovinskom ratu, a i za to je potreban stanoviti ugled branitelja u društvu. U tom pravcu ide i Saborska deklaracija o Domovinskom ratu.


Novi ministar branitelja trebao bi moći objediniti sposobnosti ministarstva u brizi za branitelje kao i osigurati društvenu korisnost od branitelja. Da i napraviti registar, ali ovaj puta, jedan registar ili burzu,braniteljskih kompetencija i znanja kojim bi se unaprijedila integracija branitelja, ali i društvu, priskrbilo specifična znanja i iskustva za društvo. Stoga bi novi ministar trebao pridonijeti kako bi Ministarstvo branitelja osnažilo svoje sposobnosti za brigu o braniteljima i njihovim obiteljima i pomoglo braniteljskim udrugama u samoreguliranju. 
Registar branitelja nije polučio nikakvu društvenu korist, a kod većeg dijela branitelja izazvao je gnjev i razočarenje, možda ponajviše zato što ih se ističe kao najveći problem ove zemlje. U našoj javnosti prečesto se pojavljivao nerazuman pojam lažni branitelji, kao da se nešto dobije samim time što je netko branitelj. Tako da se pojam lažni branitelji, ne može, ne podvesti pod psihološko ili barem informacijsko djelovanje prema braniteljima, s ciljem pacifikacije, ali ne u značenju uspostave mira, nego izolacije i kriminalizacije ili obrnuto.


Ne bi trebalo biti tako teško izabrati ministra branitelja, ali on bi trebao svojim autoritetom biti prihvatljiv velikoj većini branitelja, a kako bi pridonio jedinstvu branitelja. Zatim on bi trebao imati osobni integritet kako bi branitelji bili sigurni kako neće biti, nošen amo tamo i na kraju trebao bi osjetiti ekonomski i politički trenutak, štednje i reformi.  Josipu Klemmu predsjedniku Udruge Specijalne policije RH, uspjelo je okupiti značajan dio branitelja, pa i bivšeg ministra, na privatnom druženju, što pokazuje kako je ipak moguće okupljanje branitelja, makar na simboličkoj razini.


Novi ministar branitelja trebao bi moći objediniti sposobnosti ministarstva u brizi za branitelje kao i osigurati društvenu korisnost od branitelja. Da i napraviti registar, ali ovaj puta, jedan registar ili burzu,braniteljskih kompetencija i znanja kojim bi se unaprijedila integracija branitelja, ali i društvu, priskrbilo specifična znanja i iskustva za društvo. Stoga bi novi ministar trebao pridonijeti kako bi Ministarstvo branitelja osnažilo svoje sposobnosti za brigu o braniteljima i njihovim obiteljima i pomoglo braniteljskim udrugama u samoreguliranju. 


Kao i sve institucije u državi i Ministarstvo branitelja još značajnije treba sudjelovati u promociji vrijednosti Domovinskog rata. Ministarstvo branitelja u suradnji s braniteljskim udrugama mora istražiti funkcionalne i potencijalne prednosti i društvene potrebe za  kvalitetama značajnog dijela branitelja. Zajedno sa uporabnim vrijednostima Domovinskog rata, braniteljske udruge kao i Ministarstvo branitelja trebaju raditi na ugledu branitelja, posebno na njihovoj moralno-uzorskoj ulozi na društvo.


Kada bi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, postao organski zakon, kao što se npr. štite prava nacionalnih manjina, branitelji bi bili zaštićeni dvotrećinskim uvjetom.  Branitelji bi se tako, kako često kažu, zaštitili od politike, njihovi problemi bi se umanjili i osnovni motivi prosvjeda znatno bi splasnuli. A ima i mišljenja među braniteljima koji kažu, kada bi se ispunio narečeni uvjet, Ministarstvo branitelja moglo bi se zamijeniti, Upravom za branitelje MORH-a.  


Tako bi npr. jedan praktični razlog u prilog tome bila i činjenica kako se u Vojarni Croatia u kojoj je smješten i dio Glavnog stožera RH ispred zgrade na ulazu nalazi veliki ovalni  „spomenik“ 1. Korpusu HV, koji bi se mogao sastrugati i preobličiti u spomenik braniteljima. Sama po sebi se nameće ideja da se umjesto znaka korpusa, koji je i bio jedno nesretno prelazno rješenje u transformaciji Oružanih snaga RH, na veliku kružnu plohu stavi ratni znak 1. Gardijske brigade Tigrovi i premjesti pored spomenika poginulim tigrovima, sa imenima 367 poginulih Tigrova, desetak metara dalje na ulazu u vojarnu.


Nije jasno zašto u Hrvatskoj na zadovoljavajući način nisu još riješeni problemi branitelja i njihovih obitelji, ali još i manje, zašto branitelji još nisu u društvu u ulogama koje zaslužuju, ali što je još važnije i koje društvo treba i zaslužuje. Novi, a stari ministar branitelja Mijo Crnoja unatoč prekršajima i nesnalaženjima ipak nije kao osoba i branitelj zaslužio masovno i združeno javno iživljavanje, a znakovito je kako je iz Banskih dvora izašao prijateljima, povjesničarom Josipom Jurčevićem  i psihijatrom Hermanom Vukušićem


Da li je hrvatski branitelj, hrvatski Hinkemann (šepavac), kao i kastrirani junak Tollerovog Hinkemanna, društveno kastriran kako bi ga se držalo postrani, da bi interesni i stjecajni muži, strasno ljubovali s našim i javnim dobrima, ne zadovoljivši osim sebe, nikoga u Hrvatskoj.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darko marinac, ministarstvo branitelja, vranitelji