Hrvatska

KOMENTARI: Ivo Josipović: Ovo je pokušaj HDZ-a da ovlada s dva važna mjesta u sustavu

Premijer čeka da prođe neko vrijeme da spasi nešto od svoje vjerodostojnosti. Situacija je gotovo bezizlazna, kaže Jadranka Kosor.

Piše: PolitikaPlus

Imali smo svakakve situacije, bilo je situacija u kojima se nismo slagali. Međutim, nesporazume smo pokušali riješiti što je moguće više za stolom, a što je moguće manje u javnosti. Rekla je to bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u emisiji HRT-a Hrvatska uživo govoreći o slaganju predsjednika Republike Ive Josipovića i nje kao predsjednice Vlade.


Dva sam puta žustro reagirala u javnosti - kad je Josipović nešto prigovorio o gospodarskim potezima Vlade rekla sam mu da za to nema ustavne ovlasti te oko izbora 2011., priznala je Kosor. No, navela je i pozitivan primjer. Primjerice zajednički smo odlučili o načelniku Glavnog stožera OS RH Dragi Lovriću. Nismo od početka oko svega bili suglasni, no dogovorili smo se, potpisali i onda izašli u javnost, kazala je Kosor.


Oko nekih stvari se ne slažemo niti danas. Mislim da predsjednik Republike može govoriti o bilo kojoj temi u ovoj državi i ne mogu imati manje ovlasti nego novinar bilo kojih novina, kazao je na početku Josipović. 


No, suradnja s Kosor, bez obzira što smo imali razlike, bila je uvijek primjerena, i uvijek smo pazili da ne naškodimo državi. Imali smo prijepora i oko imenovanja, ali nikad nismo išli na to da jedan potpiše, pa da radi pritisak na drugoga u javnosti. Koliko  god nije bilo lako, uvijek smo se prvo dogovorili pa išli u javnost, objasnio je Josipović.


Premijer čeka da prođe neko vrijeme da spasi nešto od svoje vjerodostojnosti. Situacija je gotovo bezizlazna, komentirala je Kosor smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića.


Dobro je da se kod razrješenja šefa SOA-e raspravi na saborskom odboru, iako to zakon ne nalaže nego samo kod imenovanja. Cijelu priču s tajnim službama, u onom dijelu koji zaista nije tajan, treba demistificirati. Ne mislim da je ova priča išta drugo nego pokušaj HDZ-a da ovlada sa dva važna mjesta u sustavu i da na neki način preduhitri Most u namjeri da na neki način kontrolira situaciju i da ne dozvoli monopolozaciju tajnih službi, kazao je Josipović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, soa, jadranka kosor, ivo josipović