Hrvatska

MIŠLJENJE: Jadranka Kosor: Arbitraža kompromitirana, spor treba ići pred ICJ

'Hrvatsku nitko ne može prisiliti da prizna odluku arbitraže koju smatra kontaminiranom i nevjerodostojnom.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska i slovenska vlada trebali bi što prije predložiti novo rješenje za granični prijepor kako bi se posvetile europskim pitanjima i svemu onome što dvije zemlje povezuje, a najbolje bi bilo da se spor iznese pred Međunarodni sud pravde (ICJ), iznijela je u autorskom prilogu u ljubljanskom dnevnom listu "Dnevnik" od subote bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.


Hrvatska vlada i Sabor lani su zbog poznate arbitražne afere donijeli odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog postupka, no Slovenija inzistira da je rad arbitara potrebno nastaviti i donijeti konačnu obvezujuću presudu.


"Hrvatsku nitko ne može prisiliti da prizna odluku arbitraže koju smatra kontaminiranom i nevjerodostojnom", napisala je nekadašnja premijerka, koja je 2009. potpisala arbitražni sporazum sa Slovenijom.


Budući da su stajališta o arbitraži kod dviju strana suprotna, a obje zemlje čekaju neriješena euuropska pitanja poput migracijske krize, kao i mnoga pitanja iz svestrane suradnje koja dvije zemlje povezuju, bilo bi dobro da dvije vlade položaj dobro analiziraju i izađu s dobro artikuliranim prijedlozima o rješenju koje bi bilo kredibilno, ocjenjuje Kosor u svojoj analizi u slovenskom listu.

"Za Sloveniju je važno da iz neugodne situacije izađe kao dobrosusjedska država koja osuđuje svaki pokušaj manipulacije. Obje države kao članice EU-a moraju zagovarati vladavinu prava i potpunu nezavisnost sudstva", napisala je Kosor, aludirajući na pokušaje slovenskog utjecaja na arbitre tijekom prekinute arbitraže.


Kako je navela, u sadašnjoj je situaciji najbolje da se pristane na rješenje da o sporu odluči Međunarodni sud pravde u Den Haagu budući da je o tome bilo govora i u njenim razgovorima s bivšim slovenskim premijerom Borutom Pahorom 2009. godine, ali je Slovenija tada inzistirala da je jedino rješenje arbitraža.


"Sada imamo mnogo drugih problema koji bi nas morali povezati, poput migracijske krize koja zahtijeva usklađenu politiku. Zato bi bilo dobro da opet pokažemo mudrost i odlučnost o pitanju granice. Naravno, za to su potrebni hrabri političari na obje strane", navodi Kosor u svom članku o arbitraži koji je list naslovio "Na ruševinama je nemoguće sagraditi kuću".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, hrvatska, jadranka kosor, arbitraža