Zagreb

ZAGREB: Javnozdravstvena akcija - Skinuti stigmu s oboljelih od epilepsije

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije proglasio je Hrvatski sabor 2008., otkada se svake godine obilježava na dan sv. Valentina, 14. veljače.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uoči Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, 14. veljače, Grad Zagreb je u subotu održao tradicionalnu javnozdravstvenu akciju radi skidanja stigme s oboljelih od epilepsije, kojih je u Hrvatskoj oko 40 tisuća.   


 Nacionalni dan oboljelih od epilepsije proglasio je Hrvatski sabor 2008., otkada se svake godine obilježava na dan sv. Valentina, 14. veljače. Cilj je podizanja svjesnosti u društvu da su oboljeli od epilepsije jednako uspješne osobe kao i svi ostali građani.


 Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest, a liječenje bitno uznapredovalo tako da oboljeli danas žive jednako kao i svi ostali građani. Naime, kod dvije trećine oboljelih epilepsija se uspješno "drži pod kontrolom" lijekovima, a u zadnje vrijeme postoji mogućnost i vrlo uspješnog neurokirurškog liječenja, tako da je danas praktični nemoguće vidjeti da netko ima epileptički napadaj na javnom mjestu, istaknuo je neurolog Hrvoje Hećimović. 


  "Želimo poručiti svim oboljelima i njihovim obiteljima da se ne moraju sramiti,  da zbog te bolesti neće izgubiti posao i nitko ih neće smatrati manje vrijednima. Stigma je isključivo odraz predrasuda i krivog shvaćanja ove bolesti u društvu", istaknuo je Hrvoje Hećimović, član Povjerenstva za očuvanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba s epilepsijom.


 Samo u Zagrebu svake se godine otkrije oko 800 novooboljelih od epilepsije, a u 40 posto slučajeva riječ je o mlađima od 20 godina, stoga je Slavko Antolić iz Gradskog ureda za zdravstvo istaknuo važnost "destigmatiziranja" oboljele djece.


 Gradski ured  za zdravstvo pokrenuo je program kontinuirane edukacije u školama i vrtićima, kako bi nastavno osoblje moglo pomoći djeci, koju vršnjaci često odbacuju i izbjegavaju. "Važno je da djeca budu prihvaćena u društvu i da ih okolina prihvati. To su odlični đaci i mogu postati isto tako odlični stručnjaci svih profila", istaknuo je Antolić.


 U Zagrebu kampanja osvješćivanja o epilepsiji sustavno se provodi još od 2006., no oboljele još uvijek prati stigma. Ankete pokazuju da velik dio građana misli da je riječ o psihičkoj ili zaraznoj bolesti, ne žele živjeti s oboljelima. Velik dio oboljelih osjeća s stigmatizirano, dobivaju lošije poslove, a nezaposlenost među oboljelima od epilepsije dvostruko je veća nego kod ostalih građana.    


 Javnozdravstvena akcija održana je u Centru Kaptol, a podržali su je košarkaši Cibone i druge osobe iz javnoga života.


 U Europi od epilepsije boluje šest milijuna ljudi, a svake se godine dijagnosticira 300.000 novih slučajeva. Mnoge poznate osobe tijekom povijesti imale su epilepsiju, primjerice Napoleon, Aleksandar Veliki, Cezar, Dostojevski, Lenjin i Nobel.


 Najveći porast broja oboljelih je u dobi iznad 65. godine života te u ranom djetinjstvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, epilepsija, akcija