Hrvatska

VELIKOM VEĆINOM: U Odboru za ribarstvo EP prihvaćeno izvješće Ruže Tomašić

Koja traži ukidanje zabrana malim obalnim ribarima.

Piše: PolitikaPlus

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta u srijedu je velikom većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić kojim ona od Europske komisije traži izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se uređuju pitanja tehničkih katakteristika alata i načina njihova korištenja.

 

Tomašić se u ovom izvješću protivi neselektivnom pristupu i zabrani korištenja tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana te poziva Europsku komisiju da u svojim propisima razdvoji povlačne mreže koće i tradicionalne obalne mreže potegače.

 

Hrvatska eurozastupnica istaknula je i potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU-u kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja poput onih dosadašnjih koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.

 

Svojim izvješćem Tomašić također poziva Komisiju da zajamči reviziju stanja ribljih stokova te ističe potrebu za analizom utjecaja malog ribolova na stokove kako bi se ovu granu ribarstva moglo kvalitetno regulirati.

 

Bio je ovo važan tjedan za Ružu Tomašić u Europskom parlamentu jer je u utorak i Odbor za regionalni razvoj prihvatio njezino izvješće o novim alatima za teritorijalni razvoj u kohezijskoj politici (integrirana teritorijalna ulaganja i lokalni razvoj pod vodstvom zajednice) kojim traži veću ulogu lokalnih zajednica u izradi razvojnih strategija i poziva države članice na jačanje kapaciteta lokalnih sredina i općina kako bi se što više odluka važnih za živote građana moglo donositi u njihovoj neposrednoj blizini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUŽA TOMAŠIĆ, EP