Zagreb

REAKCIJA: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost opovrgava Bandića

Gradonačelnik Bandić krivicu zbog loše organizacije gospodarenja otpadom ne treba neosnovano prebacivati na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Piše: PolitikaPlus

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je reagirao na prozivku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vezano za nabavku neodgovarajućih spremnika za otpad, priopćivši kako je Fond sa 2,9 milijuna kuna Gradu Zagrebu sufinancirao nabavu tih spremnika, i to na temelju zahtjeva Grada u kojem su naveli svoje komunalne potrebe. 


"Gradonačelnik Bandić stoga krivicu zbog loše organizacije gospodarenja otpadom ne treba neosnovano prebacivati  na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naprotiv, kada dođe s konkretnim na zakonu utemeljenim zahtjevima i planovima, Fond će mu pružiti stručnu ali i financijsku potporu kako bi kvalitetno uspostavio cjeloviti sustav gospodarenja otpadom", navode iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


 Iz Fonda kažu kako ulažu znatna sredstva da bi gradovima i općinama pomogli podići kvalitetu komunalne infrastrukture i potaknuli građane da u što većoj mjeri razvrstavaju komunalni otpad. 


 "U zadnje dvije godine za tu smo namjenu odobrili preko 600 milijuna kuna. Među ostalima smo s 2,9 milijuna kuna Gradu Zagrebu sufinancirali nabavu spremnika za komunalni otpad i to na temelju njihovog zahtjeva, u kojem su točno naveli svoje komunalne potrebe. Naime, Fond jedinicama lokalne samouprave ne određuje koju će vrstu kanti ili kontejnera nabaviti već je to isključivo njihova procjena temeljem njihovih planova gospodarenja otpadom, a za čiju provedbu su isključivo sami odgovorni", ističe u priopćenju Fond.


 Navodi kako im je Grad Zagreb 19. veljače 2014. dostavio zahtjev u kojem je zatražio sufinanciranje nabave s precizno iskazanom vrstom i količinom komunalne opreme koja im je potrebna. Ukupna vrijednost bila je 7,2 milijuna kuna, od kojih je Fond, sukladno važećim pravilnicima o dodjeli sredstava odobrio 40 posto, odnosno spomenutih 2,9 milijuna kuna. Pored toga je, također temeljem zahtjeva Grada Zagreba, Fond odobrio 25,9 milijuna kuna za nabavu 41 komunalnog vozila, biostabilizatora te drobilice za drvnu biomasu, dodaje se u priopćenju.


 "Grad Zagreb, kao glavni grad, trebao bi biti hrvatski predvodnik u sustavnom gospodarenju otpadom, a ne od svih europskih metropola biti najgori u odvajanju otpada, jer odvaja tek jedan posto. Gradonačelnik Bandić mora poštivati hijerarhiju gospodarenja otpadom, te se pridržavati Zakona o održivom gospodarenju otpadom kako bi Zagrebu i Zagrepčanima stvorio sve preduvjete da otpad u što većoj mjeri razvrstavaju radi iskorištavanja njegovih vrijednih svojstava. Mnogi gradovi u Hrvatskoj su već daleko odmakli u primarnoj selekciji, te bi Grad Zagreb trebao što prije početi slijediti njihove uspješne primjere", tvrde iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


  Bandić je na danas na konferenciji za novinare rekao da je pola od ukupne količine kanti za otpad, koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavio za Grad Zagreb, bila neogovarajuće zapremnine, iako su im iz Grada napisali kakve kante trebaju. 


 "Jedino što je Vlada koja je otišla napravila i 100-posto izvršila, jest da je Fond potrošio sav novac  za kante i ekološku infrastrukturu. Tu su 100-posto realizirali, a zašto, pitajte njih", rekao je Bandić.