Hrvatska

PODGORICA: Miro Kovač: Ima prostora za još bolje odnose Hrvatske i Crne Gore

Crnogorski predsjednik ocijenio je prilikom susreta kako je ta potpora Hrvatske za Crnu Goru važna te da je uvjeren da će biti nastavljena, navodi se u priopćenju iz ureda crnogorskog predsjednika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač ocijenio je, u razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u petak u Podgorici, kako je Crna Gora dobar primjer uspješnih integracijskih procesa i ponovio da će je Hrvatska nastaviti podupirati na putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU) i NATO-u te da ima prostora za unapređivanje bilateralne suradnje.Crnogorski predsjednik ocijenio je prilikom susreta kako je ta potpora Hrvatske za Crnu Goru važna te da je uvjeren da će biti nastavljena, navodi se u priopćenju iz ureda crnogorskog predsjednika.


„Bilateralni odnosi s Hrvatskom su sadržajni i intenzivni“, ocijenio je Vujanović ističući vrijednost zajedničkih projekata u području prometne i energetske infrastrukture.

Hrvatski šef diplomacije ocijenio je da postoji prostor za unapređenje bilateralnih odnosa, ali mu se trebaju posvetiti obje države.


Crnogorski predsjednik je ukazao na osobit značaj manjina koje su, kako je rekao „snažan most suradnje dvije države“.


Kovač je u izjavi za crnogorske medije rekao da odnosi Crne Gore prema hrvatskoj manjini i obrnuto mogu poslužiti kao primjer svima ne samo u regiji, već i šire.

Za podgorički dnevnik “Pobjeda” Kovač je uoči posjeta istaknuo da “nova hrvatska vlada želi sa svim svojim susjedima kvalitetne odnose, puno bolje nego što ih je zatekla”.


“Uvjeren sam da će naša vlada donijeti Hrvatskoj novu političku kulturu i potrebne strukturne promjene, kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu. Hrvatskoj je vrlo važno imati stabilno i demokratsko susjedstvo. Zato podržavamo skoro priključenje Crne Gore NATO-savezu, a potom i zajedničkoj europskoj obitelji”, izjavio je Kovač.


Hrvatski ministar vanjskih poslova razgovarao je tijekom jednodnevnog posjeta Crnoj Gori s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem te se potom susreo i s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.


Ministar Kovač će se tijekom poslijepodneva u Kotoru i Donjoj Lastvi sastati i s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, miro kovač, crna gora