Hrvatska

ŽELJKO JOVANOVIĆ: 'Nemamo vladu, nego neučinkoviti, kaotični, eksperimentalni incident'

Sadašnji predsjednik HDZ-a je na najnižoj zamislivoj razini među dosadašnjim predsjednicima te stranke, a predsjednica relativizira govor mržnje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdio je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak u Rijeci, ocjenjujući rad Vlade, kako "30 dana Timova tima pokazuje da Hrvatka trenutačno i nema Vladu, nego na političkoj sceni imamo potpuno neučinkovit, kaotični, eksperimentalni incident čiju cijenu plaćaju svi građani".


Jovanović je rekao da zbog toga SDP mora biti spreman u svakom trenutku preuzeti upravljanje Hrvatskom. Zbog toga i naši unutarstranački izbori moraju dodatno ojačati SDP, a predsjednik SDP-a može biti jedino onaj čovjek koji je istodobno i kandidat SDP-a za premijera, istaknuo je.

 

"Građani u svakom trenutku moraju znati za koga glasuju, a to potvrđuje ovaj eksperiment s Timom i njegovim timom za koji nitko u Hrvatskoj nije glasovao", rekao je Jovanović. Govoreći o prvih mjesec dana rada Vlade, Jovanović je ustvrdio kako "od reforme nema ni 'r', do Sabora su stigle tek tehničke izmjene dvaju zakona, a tu je mnoštvo afera, od Crnoje do Hasanbegovića i forsiranja smjene Lozančića". Ocijenio je da je na djelu "nalet konzervativne revolucije 'U ime obitelji' u provedbi Hasanbegovića, kojeg su prvi osjetili neprofitni mediji".

 

Jovanović je ocijenio da je sadašnji predsjednik HDZ-a na najnižoj zamislivoj razini među dosadašnjim predsjednicima te stranke te da je HDZ danas "više nego ikada stranka opasnih namjera, u koaliciji s nevjerodostojnim Mostom i njihovom politikom bez principa te podrškom predsjednice Republike Hrvatske koja relativizira govor mržnje". "Konzervativnu revoluciju, ukidanje nepoćudnih medija, smjenu urednika i novinara koji misle svojom glavom te ravnatelja kazališta koji imaju stav suprotan Karamarkovom najavio je s govornice u Rijeci Tomislav Karamarko, a realizaciju preuzela Ines Strenja-Linić u koaliciji s Lucijanom Vukelićem i Josipom Borićem", rekao je.

 

Jovanović je istaknuo da su oni sve zastupnike u Saboru dezinformirali i oklevetali intendanta Olivera Frljića optužujući ga za loše poslovanje kazališta u mandatu njegove prethodnice.  Saborska zastupnica SDP-a Ana Komparić-Devčić rekla je u vezi sa zdravstvenim sustavom u zemlji da bi privatizacija zdravstva omogućila liječenje samo bogatima, a siromašne ostavila bez ikakve zdravstvene zaštite. Dodala je kako izjave ministra zdravstva Darija Nakića govore o tome da HDZ i Most vode namjerno i plansko raslojavanje društva. Usprotivila se i najavi uspostave samo jedne državne bolnice, ističući da moraju ostati četiri KBC-a s istim stupnjem razvoja i istom dostupnošću.

 

Na novinarsko pitanje zbog čega nisu bili na sjednici Sabora kad se rapravljalo o državnoj reviziji u riječkome HNK i na njoj iznijeli primjedbe na izlaganja saborskih zastupnika HDZ-a i Mosta, Jovanović je odgovorio da je to bio "splet nespretnih okolnosti".

 

Rekao je da je on bio u Bruxellesu kao predstavnik Hrvatskoga sabora na konferenciji o hepatitisu te da je zato na facebooku iznio svoje stajalište o toj rapravi, a u vrijeme te rasprave sazvana je hitna sjednica Kluba zastupnika SDP-a pa većina zastupnika te stranke nije mogla biti na raspravi.  Ana Komparić-Devčić rekla je da su ona i saborska zastupnica Sadra Krpan bile tada u Rijeci na pripremama za sjednicu Gradskog vijeća jer su obje gradske vijećnice.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, hdz, željko jovanović