Svijet

PARIZ: Francuske vlasti traže od Googlea podmirenje 1,6 mlrd. eura poreznog duga

U toku je još nekoliko istraga o sličnim poreznim aranžmanima, uključujući one koje se tiču Amazona i Applea.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuske vlasti naložile su američkom tehnološkom divu Googleu da podmiri 1,6 milijardi eura na ime neplaćenih poreza u kontekstu pojačanog fokusa na sporne porezne aranžmane multinacionalnih kompanija u pojedinim zemljama.

 

Taj je iznos znatno veći od 130 milijuna funta koliko je svjetska tražilica u dogovoru s vlastima pristala platiti na ime poreznog duga u Britaniji. Pritom je francuska novinska agencija AFP izvijestila da će možda i francuske vlasti pristati na pregovore i da Google u konačnici možda i neće morati platiti puni iznos poreznog duga.

 

Francuski ministar financija Michel Sapin nedavno je bio isključio mogućnost pregovora s američkom tehnološkom tvrtkom.

 

Iz Googlea nisu željeli komentirati izvješće o poreznim zahtjevima a francuski su dužnosnici kazali da je stvar povjerljive prirode.

 

Porezni aranžmani međunarodnih kompanija našli su se u posljednje vrijeme pod lupom i nekoliko je njih optuženo da koriste mogućnosti koje im nude različiti porezni režimi kako bi što više smanjile porezne račune. 

 

Tako irska porezna struktura dopušta Googleu da plaća poreze u toj zemlji čak i kada prihode ostvaruje u Velikoj Britaniji. U siječnju je taj tehnološki div postigao sporazum s britanskim poreznim vlastima prema kojem je dužan platiti dodatnih 130 milijuna funta za razdoblje od 2005. godine. Sporazum je u međuvremenu izazvao val žestokih kritika, napominje Reuters.

 

Tako je u srijedu odbor za proračun britanskog parlamenta zaključio da se dogovoreni iznos od 130 milijuna funta "čini nesrazmjerno malim" u usporedbi s obujmom poslovanja te američke tvrtke u Britaniji.

 

Europski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenuo je više istraga temeljem sumnje da pojedini sporazumi multinacionalnih kompanija s poreznim vlastima nekih zemalja Europske unije možda predstavljaju nezakonitu državnu pomoć. 

 

Tako je Starbucksu i Fiat Chrysleru naloženo da vrate 30 milijuna eura na ime poreznih obveza nakon što je utvrđena nezakonitost poreznih olakšica koje su im odobrile pojedine zemlje EU. Kompanije se nisu složile s takvom odlukom, pa su iz Starbucksa najavili žalbu.

 

U toku je još nekoliko istraga o sličnim poreznim aranžmanima, uključujući one koje se tiču Amazona i Applea.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, GOOGEL