MISLAV MIHOLEK

SAD: Donald Trump hrabro i bezobrazno jaši prema Bijeloj kući, može li postati predsjednik?

Dio Sandersovih glasača će prije glasati za Trumpa, nego za Hillary, jer je ona oličenje korumpiranog braka.

Piše: Mislav Miholek

Iza nas je tzv. super utorak kada su na američke predsjedničke predizbore izašli glasači iz desetak američkih država. Izbori su bili u državama Alabama, Alaska, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia i Wyoming. Trump i Hillary Clinton odnijeli su pobjedu u većini ovih država.

 


    Što reći o Donaldu Trumpu? Potomak njemačko-škotskih useljenika koji je od sebe napravio medijsku zvijezdu time što govori što mu god padne na pamet, ne pazeći da bude pretjerano dosljedan, a to mu omogućuje aura sjajnog poduzetnika, a ona mu daje dozvolu za medijsko "ubijanje" protivnika. Kako je ovo doba Interneta, novinari često dokazuju da Trump sam sebi uskače u usta. Za lijeve novinare on je apsolutni protivnik, nešto najgore na svijetu, čovjek kojega ne zanima politička korektnost, tip koji kaže bobu bob, a popu pop. Ne ljube ga ni tvrdi američki desničari, televizija FOX ga mrzi iz dna duše, a to je jedna od republikanskih utvrda u Americi. Tu si je Trump podosta sam kriv, gadosti koji je izgovorio na račun prelijepe Megyn Kelly nisu baš nešto što je pristojno ponoviti. Doduše, kada se pogleda alternativa u obliku Teda Cruza, koji je oličenje najgore američke zatucanosti, Trump se čini progresivnim liberalom, ali po svemu sudeći Republikanska stranka će stati iza Cruza.


    Ali, kakvu god da izjavu Donald Trump rekao, koliko god da vrijeđao novinare, koliko god da vrijeđao ilegalne doseljenike, pa čak i samog papu Franju, Trumpu popularnost vrtoglavo raste. Nakon što su se papa Franjo i Trump medijski pokefali, došla je isprika iz smjera Vatikana, što se rijetko kada događa, ali prelukava i prepokvarena vatikanska diplomacija vrlo vjerojatno je procijenila da se nije pametno zamjeriti se mogućem budućem predsjedniku, s obzirom na specifično stanje lokalne Katoličke crkve u SAD-u. Iako su katolici s oko 24% najveća pojedinačna denominacija u SAD-u, iako je laički pokret jako živ, iako su američke časne sestre na prvim linijama borbe protiv AIDS-a, siromaštva i smrtne kazne, lokalna Crkva, tj. biskupije su financijski uništene zbog odšteta koje se plaćaju žrtvama svećeničkog pedofilskog zuluma. Dodatno se zamjeriti najvišoj vlasti u zemlji, u takvoj financijskoj situaciji  nije baš nešto najpametnije, a Vatikan tj. vatikansku birokraciju i diplomaciju primarno zanima novac.  


     Može li brbljavi i bogati Trump postati predsjednik? Politika je kao nogomet, sve je moguće. Trump je mobilizirao bijelu radničku  Ameriku koja je u zadnja dva desetljeća zbog globalizacije i dotoka ilegalnih Meksikanaca ostala bez posla, a također sluša ga i osiromašena bijela srednja klasa. To nisu tradicionalni glasači američke desnice. Ovo podsjeća na Francusku i proširivanje glasačke baze Nacionalne fronte, izdaja radništva od strana ljevice svjetska je pojava. Korumpirana Republikanska stranka i njihovi korifeji, kao što je već spomenuta FOX televizija, strašno se boje Trumpa jer dokazuje da se kampanja može voditi bez stranačkih aparatčika koji ovise o dotoku novca iz farmaceutskih koncerna, iz tzv. vojno-industrijskog kompleksa i cijeloga niza poslovnih kartela koji podjednako financiraju Republikance i Demokrate. Trump je iskren, pa je rekao da je on radio istu stvar, dakle financirao obje stranke. Uglavnom, Donald je dužan "samo" bankama, mali donatori ga vole, može računati na stranačka sredstva i šiba hrabro naprijed.


    Amerikanci su željni protuglobalističkog kapitalizma koji ne seli pogone u Meksiko, Kinu i ostatak Azije, koji ne iskorištava ilegalne doseljenike (za američkog radnika se moraju platiti određeni doprinosi, plus ima sindikalnu zaštitu, a radnik uvijek može tužiti na sudu poslodavca), Amerikanci žele raditi i privređivati svojim rukama. Korumpirani brak između Washingtona i Wall Streeta uništava malog američkoga čovjeka koji je poduzetan i koji voli slobodu. Lijeve političke doktrine u SAD-u gotovo su uništile pravo na slobodu govora za male ljude jer je situacija takva da svatko može sebe proglasiti svetom kravom, a to Donalda Trumpa ne zanima, pa udara na sve koje ne voli, što izaziva oduševljenje kod značajnog broja američkih glasača.


    Hillary Clinton je na dobrom putu da osvoji demokratsku nominaciju jer onaj dio demokratske glasačke baze koji pripada etničkim manjinama, koje su vrlo siromašne, često je antisemitski raspoloženo, što izbacuje Berniea Sandersa iz igre. Ono što mene fascinira je činjenica da će određeni dio Sandersovih glasača prije glasati za Trumpa, nego za Hillary, jer je baš ona oličenje korumpiranog braka između Washingtona i Wall Streeta. Malom Amerikancu dosta je američkog dvostranačja, američkih aparatčika iz dvije velike stranke, njihove ovisnosti o dotoku bogataškog novca i dosta im je uništavanja američke kulture u ime kulta političke korektnosti. Amerikanci traže promjenu, tražili su je od Obame, nisu je dobili.


    Činjenica je da iz ove perspektive i ovoga kuta, Hillary Clinton ima određenu prednost. Ali, ako je karizmatični Trump izbacio iz igre dinastiju Bush i njenog predstavnika Jeba, tko to kaže da neće napraviti isto s dinastijom Clinton. Vidjet ćemo kako stvari stoje, a predsjednik Trump u Bijeloj kući donio bi kompromis Amerike s Rusijom, zaustavljanje lijevog ideološkog totalitarizma u zapadnoj kulturi, primirivanje Kine i uništenje čudovišta zvanog ISIL, a sve navedeno sasvim je pristojno i prihvatljivo.
Mislav Miholek

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, SAD, Donald Trump, mislav miholek