Mojbiz

SINDIKAT: HURS predložio izmjene Zakona o reprezentativnosti

Hrvatska udruga radničkih sindikata priopćila je da je uputila u subotu Vladi i resornom ministarstvu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca (NN 932/14).

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska udruga radničkih sindikata  (HURS) uputila je u subotu Vladi i resornom ministarstvu prijedlog za izmjene Zakona o reprezentativnosti udruga sinidikata i poslodavaca kojima bi se, ističu, ujednačili kriteriji reprezentativnosti te uveo dodatni kriterij u sklapanju kolektivnih ugovora i tako omogućilo Hrvatskom liječničkom sindikatu pregovaranje o pravima liječnika.


Hrvatska udruga radničkih sindikata priopćila je da je uputila u subotu Vladi i resornom ministarstvu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca (NN 932/14) s ciljem da se postojeći zakon, koji je usvojen bez podrške sindikata i poslodavaca, poboljša i unaprijedi. 

 

Predlažemo da se ujednače kriteriji reprezentativnosti na način da kriterij potrebnog broja članova reprezentativnih udruga sindikata više razine bude određen relativnim, a ne apsolutnim brojem, kao što je propisano i kod kriterija reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje, priopćeno je iz Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS).

 

HURS predlaže uvođenje dodatnog kriterija reprezentativnosti za slučaj pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora koji bi se primjenjivao na jedan odjeljak u okviru javnih službi, na način da su sindikati koji okupljaju najmanje dvadeset posto radnika članova od ukupnog broja radnika iste podvrste prema Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, smatraju reprezentativnima. Ovom izmjenom omogućilo bi se Hrvatskom liječničkom sindikatu kolektivno pregovaranje o pravima liječnika, koje mu postojeći zakon, suprotno konvencijama Međunarodne organizacije rada, Ustavu te praksi Europskog suda za ljudska prava, nije dopuštao.

 

Vjerujemo da će naš prijedlog naići na razumijevanje i podršku struke, te da će njegovo usvajanje biti značajan korak prema unapređenju socijalnog dijaloga te jačanju povjerenja socijalnih partnera i vlasti, kaže se u priopćenju koje je potpidao predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.