MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: Zašto Angela Merkel jednostavno u Tursku ne pošalje njemačke zrakoplove po migrante?

Bezobrazno je da jedna zemlja maltretira cijelu Europu.

Piše: Mislav Miholek

Tzv. balkanska migrantska ruta konačno je zatvorena, unatoč protivljenju Angele Merkel. Čudesno je kako se ljude mora podsjećati zašto su Ante Starčević i Stjepan Radić bili protivnici njemačkoga utjecaja na ove naše hrvatske prostore. Da Njemačka nije 1941. okupirala tadašnju Jugoslaviju, Jasenovac nikada ne bi postojao i puno zla ne bi izašlo iz Pandorine kutije koje su na ovim prostorima redovno otvarali baš Nijemci.

 

Austrijanci su tek od 1955. sebe odvojili od njemačkoga nacionalnoga prostora, ali uglavnom ne postoje neki veći problemi između Njemačke i Austrije, tako da očita razmimoilaženja po pitanju migrantske krize, koju je čak i dobronamjerni papa Franjo nazvao arapskom invazijom Staroga kontinenta, pomalo su čudesna. Migrantska navala za sad brine zemlje Višegradske skupine, Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Rumunjsku i Bugarsku. Zanimljivo je da su ove zemlje provele stoljeća u borbi s Turcima-Osmanlijama, da su neke od njih jedva preživjele tursku okupaciju, a primjerice Mađarska i Hrvatska su jedva jedvice održale svoju državnost na malenom području na koje muslimanski osvajači nisu prodrijeli. Bugarske snage sigurnosti prednjače u svojim grubim postupcima spram migranata i zato se nitko ne usudi ići preko Bugarske.

Hrvatska diplomacija pokušava se opet dodvoravati Njemačkoj, iako na pitanjima migranta nisu se Hrvatska i Njemačka našle na istoj strani. Zbog čega Hrvatska ne započinje proces pristupa Višegradskoj skupini (Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska), kojoj kulturno, religijski i duhovno pripada, a predsjednica Grabar-Kitarović sasvim otvoreno naginje ovim zemljama, to bi trebalo priupitati premijera Oreškovića i ino-ministra Kovača.

Njemački plan za raspodjelu migranata (tzv. kvote) genijalan je za samu Njemačku i za nikoga drugoga, jer ispada da će Njemačka sebi uzeti najbolje i najobrazovanije od migranata, dok sva ostala sirotinja neka bude zbrinuta od Portugala do Estonije. Njemačku politiku i njemačko prijateljstvo Hrvatska osjetila je na svojoj koži više puta kroz povijest. Već sam spomenuo Jasenovac, ali puno recentniji su primjeri privatizacije Hrvatskog telekoma i djelomičnog preuzimanja bankarskog sektora, a zasigurno ne treba zaboraviti veliki prijateljstvo između Angele Merkel i Ive Sanadera, a Zoran Milanović se često volio pozivati na kancelarku. Uz takve prijatelje kao što su Nijemci, Hrvatima stvarno ne trebaju nikakvi neprijatelji.

Nijemci trenutno šuruju s Rusima i Turcima koji nisu prijatelji Europe. Merkel sa svojim drugom Putinom pokušava zaobići pribaltičke zemlje, Poljsku i Ukrajinu gradivši plinovod preko Balktika, dok tursko-njemački odnosi stoje ispred interesa Slovenije, Austrije, Hrvatske i Mađarske.

Nedvojbeno da postoji zajednički jezik od Beča do Skopja da se zaustavi nekontrolirani priljev migranata. Da je ostala vlast Zorana Milanovića, sigurno je da takav dogovor ne bi bio moguć i da bi Hrvatska postala tzv. vruća/žarišna točka i da bi nastalo puno zla i puno nevolje, koje bi opet bile uzrokovane Njemačkom i Angelom Merkel. Ako njemački krupni kapital i Angela Merkel, nasuprot željama većine birača koalicije CDU-CSU žele da migranti dođu u Njemačku, onda neka jednostavno pošalju zrakoplove po njih. To je čak postao službeni prijedlog Nizozemske. Slične akcije je izvodila Država Izrael kada god bi se židovsko stanovništvo našlo ugroženo u nekoj arapskoj zemlji.

Problem migranata i Europe zapravo ne postoji, jer države srednje i jugoistočne Europe odlučile su štititi svoje granice. Ako Angela Merkel pati od viška naivne humanosti i totalnog vanjskopolitičkog ludila, onda neka Njemačko ratno zrakoplovstvo napravi zračni most između Turske i Grčke i neka svi migranti idu izravno u Njemačku, jer bezobrazno da jedna zemlja maltretira cijelu Europu. ¡No pasarán Frau Merkel!


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europa, njemačka, angela merkel, mislav miholek, izbjeglice