Hrvatska

NOVO IME: Udruga branitelja predlaže Željka Sačića za ministra branitelja

Odazivajući se na premijerov poziv da predlože svog kandidata, u pismu ističu da s ponosom predlažu umirovljenog general bojnika Željka Sačića.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga hrvatskih branitelja RH uputila je u četvrtak pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojemu predlažu svog člana, umirovljenog general-bojnika Željka Sačića za kandidata za ministra branitelja.


Odazivajući se na premijerov poziv da predlože svog kandidata, u pismu ističu da s ponosom predlažu umirovljenog general bojnika Željka Sačića.


U obrazloženju navode da je Sačić ( 1963.) bio aktivni sudionik  Domovinskog rata sa ratnim stažem u maksimalnom trajanju od 2156 ratnih dana u borbenom  sektoru  te da je  pomoćnikom ministra unutarnjih poslova imenovan 1996. godine odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.


"Željko Sačić je sve povjerene mu ratne zadaće izvršavao stručno, odlučno,hrabro,savjesno, požrtvovno i odgovorno, u skladu sa hrvatskim zakonima te normama i običajima međunarodnog ratnog prava, služeći vlastitim primjerom njemu podređenim bojovnicima - pripadnicima Specijalne policije MUP-a RH", navodi udruga te ističe da je  Sačić  zbog ratnih zasluga, uspješnog zapovijedanja i  iskazane hrabrosti odlikovan nizom odličja i medalja: Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom Nikola Šubić Zrinski, Redom bana Josipa Jelačića, Redom kneza Branimira, Medaljom „Bljesak“, Medaljom „Oluja“, Medaljom „Vukovar“ te Spomenicom domovinske zahvalnosti.


Navode među ostalim da je Sačić široj hrvatskoj javnosti poznat i kao žrtva "montiranog političkog procesa u kojemu je potpuno nedužan nepravedno optužen i zatvaran pod lažnom optužnicom za (navodni) ratni zločin počinjen u selu Grubori". Nakon višegodišnjeg sudskog progona i medijske harange (politička) optužnica napokon je odbačena je od strane DORH-a zbog neosnovanosti, ističe udruga u pismu. 


Sačića opisuju kao žrtvu političkog progona koji se nije "ustručavao podići glas protiv nepravde i progona hrvatskih branitelja, pa aktivno sudjeluje u prosvjedima u organizaciji brojnih braniteljskih udruga, a osobno predvodi dva velika braniteljska prosvjeda u organizaciji njihove udruge; u veljači 2011. godine prosvjed za oslobođenje zatočenih hrvatskih branitelja Purde i Marića, te u travnju 2011. godine prosvjed protiv nepravedne prvostupanjske presude Haškog suda generalima Markaču i Gotovini.


Po zanimanju diplomirani pravnik, sa znanstvenim stupnjem magistra kaznenopravnih znanosti, Sačić je umirovljen 2001. godine, a danas živi u Zagrebu. Navodeći njegovu znanstvena karijeru, udruga ističe da je Sačić autor desetak znanstveno-stručnih članaka objavljenih u renomiranim hrvatskim i stranim pravno-policijskim časopisima i zbornicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, ministar branitelja, željko sačić