Mojbiz

GUVERNER: Boris Vujčić: Slažem se s Vladom da bi rast BDP-a trebao biti oko dva posto!

S obzirom na našu projekciju rasta i ovaj proračun, ne bi trebalo očekivati rebalans.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak u Rijeci kako je prijedlog državnog proračuna za ovu godinu u očekivanim gabaritima, kako i HNB procjenjuje da bi rast BDP-a ove godine trebao biti oko dva posto, a smatra i da rebalans proračun ne bi trebalo očekivati.

 

Guverner Vujčić na riječkom je Ekonomskom fakultetu održao predavanje na temu "Utjecaj monetarne politike na konkurentnost Hrvatske", a na upit novinara o prijedlogu državnog proračuna je rekao kako proračun ne bi za sada komentirao, da je više-manje o proračunu rekao što je imao.  

 

 "Znači, ono što sam govorio i ranije, mislim da se potvrdilo i u iznošenju proračuna. Znači, otprilike smo u gabaritima koje smo očekivali, više-manje zadržavanje rashoda na razini prethodne godine, što zbog rasta prihoda, zbog gospodarskog rasta, dovodi do prilagodbe proračuna i spuštanja proračunskog deficita na oko ili ispod tri posto BDP-a", kazao je Vujčić. 

 

Na pitanje je li realan gospodarski rast od dva posto na kojemu je temeljen proračun, Vujčić je rekao kako su u ovom trenutku i procjene HNB-a da bi rast BDP-a u ovoj godini trebao biti oko dva posto.

 

"S obzirom na našu projekciju rasta i ovaj proračun, ne bi trebalo očekivati rebalans“, rekao je Vujčić odgovarajući na upit očekuje li rebalans proračuna s obzirom na očekivani pad potrošnje.

 

Na pitanje što očekuje, s obzirom na to da smo izbjegli korektivni postupak Europske komisije i da se još čeka ocjena kreditnog rejtinga, guverner središnje banke je rekao da ne voli unaprijed govoriti o tome i da će rejting agencije same reći ono što misle.

 

Europska komisija je u utorak popodne objavila da neće biti pokrenut korektivni postupak zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža u kojima se Hrvatska nalazi. Komisija će u svibnju ponovno razmotriti svoju ocjenu kako bi u obzir uzela razinu ambicioznosti nacionalnih reformskih programa. 

 

Novinari su Vujčića upitali i što očekuje u vezi s izvješćem o radu HNB-a u 2014. godini te polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarivanja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike, odnosno situaciji u Saboru oko glasovanja ili neglasovanja o izvješću HNB-a.  HNB, po zakonu, obavještava Sabor dva puta na godinu o ostvarivanju monetarne politike i financijskoj stabilnosti, podsjetio je Vujčić, dodajući da su to i učinili te da je rasprava bila jako zanimljiva.

 

Inače, u Saboru su zastupnici Mosta i oporba, nezadovoljni tumačenjem predsjednika Sabora Željka Reinera o razlozima zbog kojih se ni ovog petka neće glasovati o Izvješću o radu HNB-a u 2014. godinu, demonstrativno napustili sabornicu pa glasovanje o ostalim točkama zbog nedostatka kvoruma nije bilo moguće nastaviti.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hnb, boris vujčić