Mojbiz

OSVRT: Bivši ministar Vrdoljak nije iznenađen ocjenama Moody's-a

Zadovoljan zbog objavljivanja ugovora sa Spectrumom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednika HNS-a i bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka nije iznenadilo što je agencija Moody's snizila dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2.


"Oni su (predstavnici agencije) prije nekoliko tjedana obišli institucije i to je zaključak. Svi smo to znali, bilo je samo pitanje trenutka kad će Hrvatska početi plaćati cijenu ovakvih nestabilnosti, nedogovora, nepreuzimanja odgovornosti i neprovođenja reformi", izjavio je Vrdoljak novinarima nakon Središnjeg odbora HNS-a, koji ga je kandidirao za predsjednika stranke za sabor sazvan za 16. travnja. 


Poručuje da je dosta političkih eksperimenata "s raznim političkim opcijama koje dolaze i odlaze", jer će u suprotnom skupu cijenu platiti država. 


Vrdoljak naglašava da je za privlačenje investicija ključna politička i insitucionalna stabilnost.  


"Investicije neće doći u nestabilnu političku i institucionalnu državu, a to se sada dogodilo. Investicije će doći s ponovljenim izborima, stabilnom Vladom i odlučnim, reformskim, ne populističkim odlukama", odgovorio je Vrdoljak upitan kakav će efekt imati to što su sve tri vodeće rejting agencije dale Hrvatskoj negativnu ocjenu, dva boda ispod inesticijske razine.


Pohvalio se da je prošle godine, u mandatu Vlade u kojoj je bio ministar gospodarstva, rasla industrijska proizvodnja, izvoz. Sve smo to uspjeli dotjerati u red i na neku razinu na kojoj se može raditi neki temelj za stvaranje dodanih vrijednosti, to se neće napraviti svađom, nesigurnošću, neznanjem, ucjenama i eksperentima, rekao je. 


Agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.Sada sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Moodys, Fitch i Standard&Poor's - drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine i to s negativnim izgledima. 


Zadovoljan zbog objavljivanja ugovora sa Spectrumom


 Odbacio je prozivke da je ugovor s tvrtkom Spectrum kriminalan projekt.


"Svima je jasno, zaradili smo novce, nismo ništa potrošili, vlasnici smo svega, iz političkog života treba isključiti populiste", izjavio je Vrdoljak, tvrdeći da je zadovoljan što je ugovor javno objavljen.


Kaže da su sve institucije dobrodošle, te da  sve ugovore treba objaviti "sukladno obvezama prema investitorima".  


Ugovor je obavljen nedavno nakon što je Visoki upravni sud po zahtjevu portala "H-Alter" skinuo oznaku tajnosti s ugovora i pripadajućih aneksa o istraživanju Jadrana radi eksploatiranja nafte koji su potpisali Ivan Vrdoljak, u svojstvu tadašnjeg ministra gospodarstva, i predstavnici norveške tvrtke "Spectrum". Nakon toga su se u javnosti ponovno pojavile optužbe da se radilo o lošem poslu za Hrvatsku i pogodovanju Spektrumu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, moody's, ivan vrdoljak