Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Mjere ECB-a potaknule rast svjetskih burzi četvrti tjedan zaredom

Poticajno je na tržišta utjecao i rast cijena nafte, što je podržalo uspon dionica u energetskom sektoru.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle četvrti tjedan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje agresivnijim poticajnim mjerama Europske središnje banke (ECB) nego što se očekivalo.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 1,2 posto, na 17.213 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,1 posto, na 2.022 boda, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 4.748 bodova. U petak je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica nakon što je Europska središnja banka dodatno olabavila monetarnu politiku. Tako je ključnu kamatnu stopu smanjila s 0,05 na nula posto, dok je kamatu na depozite banaka dodatno spustila u negativno područje, s minus 0,3 na minus 0,4 posto. Uz to, povećala je program za kupnju obveznica s dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi eura mjesečno, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva eurozone, a suzbiti deflacijske prijetnje.

 

Međutim, tržišta su u četvrtak loše reagirala na poruku predsjednika ECB-a Marija Draghija na konferenciji za medije da je malo vjerojatno da će banka dodatno smanjiti kamate. Iz toga su ulagači zaključili da je ciklus smanjenja cijene novca završen, pa su cijene dionica pale. Ipak, u petak su tržišta nadoknadila sve prijašnje gubitke jer su ulagači zaključili da su mjere ECB-a agresivnije nego što se očekivalo i da banka i dalje ima prostora za poticanje gospodarstva, ako bude potrebno, nekonvencionalnim mjerama monetarne politike. Zahvaljujući tome, u petak su cijene dionica i na europskim burzama i na Wall Streetu snažno porasle.

 

"Čini mi se da je skok cijena, potaknut mjerama ECB-a, samo bio odgođen s četvrtka na petak. Ulagači su analizirali mjere ECB-a i zaključili da je to dobra vijest za tržišta, odbacivši prethodnu skeptičnost", kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management. Poticajno je na tržišta utjecao i rast cijena nafte, što je podržalo uspon dionica u energetskom sektoru, koje su i prošloga tjedna bile među najvećim dobitnicama. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4 posto, na 40,39 dolara, dok je na američkom tržištu skočila 7 posto, na 38,69 dolara. To se zahvaljuje poruci Međunarodne agencije za energiju (IEA) da su cijene 'crnog zlata' vjerojatno dosegnule dno jer se proizvodnja u SAD-u i drugim zemljama koje nisu u članstvu OPEC-a počinje smanjivati.

 

Zahvaljujući svemu tome, na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle već četvrti tjedan, pa su nadoknadile veći dio gubitaka od početka godine, kada su tržišta bila pod snažnim pritiskom zbog pada cijena nafte i sirovina te strahovanja ulagača od posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Trenutačno je S&P 500 indeks na gubitku od početka godine još samo 1,1 posto. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,1 posto, na 9.831 bod, a pariški CAC 0,8 posto, na 4.492 boda. No, londonski FTSE oslabio je 1 posto, na 6.139 bodova.

 

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,4 posto, na 16.938 bodova.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, dionice