Scena

GREŠKE U PREHRANI: 7 zdravih stvari koje bacamo jer mislimo da nisu za jelo!

Provjerite da li i vi radite neku od ovih grešaka.

Piše: PolitikaPlus

Iako u većini slučajeva nećemo pogrješiti, postoji nekoliko primjera gdje je ono što 99 poso ljudi baca itekako vrijedno. Provjerite da li i vi radite neku od ovih grešaka...

 

Sjemenke dinje

 

Ove sjemenke su obično prva stvar koju bacamo kad otvorimo dinju, ali one su pune proteina, vlakana, vitamina E i magnezijuma. Da bi bile ukusnije, ispecite ih u pećnici i prelijte maslinovim uljem.

 

Kora luka

Ovaj hrskavi omotač bogat je kvercetinom, sastojkom koji snižava krvni tlak i pomaže u održavanju imuniteta. Koru možete da iskoristite tako što ćete je dodati u gulaš ili varivo, a zatim je izvaditi prije serviranja.

 

Kora lubenice

 

Kora lubenice bogata je aminokiselinom citrulinom, koja može da poboljša  krvotok. Ubacite koru u čvrsti, kvalitetniji blender, zajedno s mesnatim, crvenim djelom koji inače jedete, jagodama, i malo soka od narače. Dobiće te osvježavajući smuti.

 

Listovi brokole

 

Ovi mesnati listovi su trostruki dobitak, budući da su bogati vitaminom A, vitaminom C i kalcijumom. Nasjeckajte ih i ubacite u tavu s drugim povrćem i ostatkom brokole.

 

Vrh celera

 

Vjerovali ili ne, ovo lišće je izuzetno ukusno i puno magnezijuma, koji pomaže u izgradnji mišića, zatim kalcijuma koji će vam ojačati kosti, i vitamina C. Pripremite ga kao bilo koje lisnato povrće, tj. dodajte u pileću juhu ili juhu od povrća.

 

Narančina kora

 

Vjerovatno niste znali da je bogata vlaknima koja će blagotvorno djelovati na vaš digestivni trakt, ali i vitaminom C koje će vam podići imunitet. Najfinija će biti ako je naribate po piletini ili ribi.

 

Stabljika blitve

 

Ako imate blitvu koja ima ljubičasto-crvene stabljike, znajte da su bogate karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi koji su pravi borci protiv bolesti. Takođe su pune vitamina K, važnog sastojka koji će očuvati zdravlje kostiju. Kako bi vaše nepce uživalo, dinstajte stabljike s gljivama i lukom, i uživajte u ukusnom prilogu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrana, zdravlje