Hrvatska

OSIJEK: Charles impresioniran domaćim proizvodima i znanjem engleskog

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla prisustvovali su seminaru za srednjoškolce u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Princ Charles rekao je u utorak u Osijeku da je impresioniran domaćim proizvodima i rukotvorinama koji su mu predstavljeni na Tvrđi i ugodno iznenađen razinom znanja engleskog Osječana. Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla prisustvovali su seminaru za srednjoškolce u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, nevladnine organizacije osnovana 1992. i usmjerena na izgradnju mira, zaštite i promicanja ljudskih prava kao i na pronalaženje kreativnih rješenja za uspješno rješavanje sukoba.


Centar je utemeljio Mirovnu nagradu za mlade, za osobit doprinos izgradnji mira i procesu pomirbe, a tu je nagradu za 2015. godinu osvojila Ekonomska i turistička škola iz Daruvara, ratom razorenog područja stotinjak kilometara zapadno od Osijeka, sa značajno etnički miješanim stanovništvom.


Jedan od domaćina, gradonačelnik Ivan Vrkić, princu Charlesu je ispričao o mirnoj reintegraciji Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema koje su u ratu, od 1991. do 1995. okupirali pobunjeni Srbi i jugoslavenska vojska. Implementacija mirne reintegracije dogovorena je pod pokroviteljstvom Vijeća sigurnosti UN, koje je 1996. godine uspostavilo Prijelaznu upravu. Proces mirne reintegracije završio je 15. siječnja 1998. kada je Hrvatska potpuno vratila svoju vlast na tom području. 


"Bila je to jedna od najuspješnijih mirovnih misija u svijetu", istaknuo je Vrkić.


Princa Charlesa zanimalo je kako se ovaj kraj oporavlja od ratnih stradanja i ima li puno siromašnih, na što mu je gradonačelnik Vrkić odgovorio kako je veliki problem velika nezaposlenost zbog čega mladi ljudi odlaze u potrazi za boljim životom.


"Tijekom rata je potpuno uništena sva industrija u Osijeku, pretrpjeli smo velike ratne štete. Veliki broj radnih mjesta je izgubljen, a to se i danas jako osjeti. Gospodarstvo se vrlo sporo oporavlja i bojim se da potpuni oporavak mi nećemo ni doživjeti", rekao je Vrkić dodajući kako je IT sektor u gradu u velikom zamahu te da su oni svjetla točka, jer iznimno brzo napreduju.


Princ Charles naglasio je i kako je posebno impresioniran s onim što je vidio na štandovima u baroknoj Tvrđi gdje su ih domaćim proizvodima i rukotvorinama počastile brojne udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.


Potom je porazgovarao sa srednjoškolcima, sudionicima seminara koji su mu govorili o svom viđenju mira i suživota na ovome području gdje živi veliki broj različitih nacionalnih manjina. Učenici su vrlo rado sudjelovali u razgovoru sa njegovom kraljevskom visosti kojemu su postavljali i razna pitanja, primjerice o mogućnostima nastavka školovanja u Velikoj Britaniji. 


"Ugodno sam iznenađen činjenicom da svi jako dobro govorite engleski jezik", kazao im je princ Charles dodajući kako će ih sljedeći puta kada dođe u Osijek potražiti kako bi vidio kako su i gdje su nastavili svoja obrazovanja.


Nakon seminara i zajedničkog fotografiranja sa svim uzvanicima, princ Charles i vojvotkinja Camilla pošetali su osječkom Tvrđom, sve do Europske avenije odakle su se tramvajem prepoznatljivih osječkih bijelo-plavih boja uputili prema samom centru grada i konkatedrali.


Europska avenija, arhitektonski je najreprezentativnija osječka ulica u kojoj se ogleda fascinantna mješavina nasljeđa graditeljskih stilova te se na njezinoj sjevernoj strani nalazi najduži niz secesijskih zgrada u Hrvatskoj. Zgrade su sagrađene na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i bile su u vlasništvu osječkih industrijalaca i zemljoposjednika. Cijeli niz specifičan je po vrtovima s prednje strane i kićenim ogradama od lijevanog željeza. 


Od osječkog prijevoznog poduzeća na dar su dobili 'butre', beskontaktne karte za vožnju tramvajima i autobusima, sa svojim fotografijama i imenima.  


Uz Zagreb, Osijek još jedini u Hrvatskoj ima gradski tramvajski prijevoz koji prometuje kontinuirano od 1926. godine, kada je uveden prvi električni tramvaj, a princ Charles istaknuo je kako mu se ovo posebno svidjelo kao jedan od dobrih primjera ekološkog prijevoza. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, princ charles, osijek