Tehnologija

SJAJNA PRIČA: Svjetski uspjeh - hrvatska live streaming tvrtka na utrci dronova u Dubaiju

'Bili smo jedina tvrtka iz Hrvatske angažirana u Dubaiju na Word Drone Prix-u, rame uz rame s različitim mega kompanijama iz cijelog svijeta.'

Piše: PolitikaPlus

Iako su mnogi pomislili da su prizori na nebu iznad Dubaija proteklog vikenda dio scenografije nekog holivudskog blockbustera, riječ je bilo o prvoj svjetskoj utrci dronova,  najvećoj smotri malih letjelica koje postižu brzine preko 100km/h. Na utrci je sudjelovalo više od sto timova koji su prošli pretkvalifikacije, a nagradni fond je iznosio milijun dolara. Pobjednik natjecanja je tim "Tornado X-Blades Banni UK" kojeg je predvodio petnaestogodišnji pilot Luke Bannister iz Velike Britanije. Jedna od povlaštenih tvrtki uključenih u realizaciju ovog događaja na granici znanstveno fantastičnog i realnog dolazi iz Hrvatske, a riječ je o Streaming.hr-u.


"Bili smo jedina tvrtka iz Hrvatske angažirana u Dubaiju na Word Drone Prix-u, rame uz rame s različitim mega kompanijama iz cijelog svijeta. Iskustvo u live streamingu koje skupljamo već 8 godina, sofisticiranu tehnologiju i vrijednu opremu unijeli smo u projekt kako bi prijenos uživo funkcionirao upravo savršeno", rekao je Karlo Dževerlija, voditelj razvoja poslovanja u Streaming.hr-u, zadovoljan obavljenim poslom i obećanjem klijenta da će se suradnja nastaviti i u budućnosti. 


Glavni i odgovorni „krivac“ za World Drone Prix je princ Shaikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija i donedavni zaljubljenik u rasne konje i poeziju. Svoju je ljubav preusmjerio u dronove zbog, kako kaže, popularizacije upotrebe dronova odnosno razvoja transporta ovim nadolazećim aero-prometalima.


„Bitka dronova“ odvijala se na 591 metara zračnog prostora na stazi posebno dizajniranoj za utrku. U finalnom dijelu utrke, čak su se 32 pilota, osim za ukupnu pobjedu, borila i za kategorije najboljeg prolaznog vremena, slobodnog stila, najinovativnijeg drona i pobjednika kojeg je odabrala publika. 


Prema neslužbenim informacijama, princ je u promociju natjecanja uložio oko 10 milijuna dolara. Promotivni video uključivao je utrku drona i McLarena, prijenos uživo gledalo je više od 255.000 internauta, a najzvučnija medijska imena koja su popratila utrku između otalih bili su i TV giganti BBC i ESPN.    

  

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

utrka, znanost, dubai, tehnologija, dronovi, streaming.hr