Svijet

'DOMOLJUBLJE': Hamburg: Ljevici državna zastava pred školama pretjerana

Zbog povijesnih reminiscencija mnogi Nijemci i dan-danas još smatraju da je pretjerano isticanje državnih simbola neprikladno

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prijedlog da u Hamburgu pred svim javnim školama stalno budu stalno izvješene njemačka zastava i zastava Europske unije nema izgleda da bude prihvaćen jer taj prijedlog kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel vladajuća ljevica odbacuje kao pretjeran.

 

Za razliku od savezne razine, gdje su CDU i socijaldemokrati SPD u velikoj koaliciji, stanje u tradicionalno "crvenom" Hamburgu je drukčije jer je CDU u oporbi, a gradom vladaju SPD i stranka Zelenih. Oni su protiv stalnog isticanja zastava koje javne škole izvjese samo povremeno, u posebnim prigodama, kao što se praznici ili neke proslave."Prisiliti škole da stalno imaju izvješene zastave bilo bi pogrešno, to bi bio populizam", kazao je Gerhard Lein, zastupnik SPD-a u gradskom vijeću Hamburga.


Prijedlog konzervativne oporbe još rezolutnije odbijaju Zeleni. Oni zamisao da bi zastave pred školama promicale društvenu integraciju, te pomagale djeci stranog podrijetla da se uklope u njemačke standarde, čime je bila obrazložena inicijativa CDU-a, smatraju neozbiljnom."Ideja da bi zastave pomogle u procesu integracije je apsurdna", kazala je glasnogovornica hamburških Zelenih Antje Moeller. Ona drži kako je ono što mladi ljudi i djeca o suživotu u različitosti nauče kroz druženje u školskim klupama mnogo presudnije za njihovo formiranje u dobre državljane od osjeća koje bi mogli steći pogledom na crno-crveno-žutu trobojnicu na stupu pred školom.Iako je današnja državna zastava Savezne Republike Njemačke drukčije od onih koje su se rabile u I. i II. svjetskom ratu, zbog povijesnih reminiscencija mnogi Nijemci i dan-danas još smatraju da je pretjerano isticanje državnih simbola neprikladno, te da je ponekad znak pretjeranog domoljublja ili nacionalizma, osobito ako se državni simboli koriste u političkim debatama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zastava, njemci