Burze

ZSE: Zagrebačka burza: Crobexi porasli treći tjedan zaredom, promet povećan

Najveći promet u redovnom trgovanju prošloga je tjedna ostvaren dionicama Valamar Riviere, gotovo 10 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crobex indeksi Zagrebačke burze ojačali su i protekloga tjedna, već trećega zaredom, pa su, uz nešto veći promet nego tjedan dana prije, dosegnuli najviše razine od početka siječnja.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,91 posto, na 1.661 bod, dok je Crobex10 skočio 1,98 posto, na 975 bodova, što su najviše razine tih indeksa od početka siječnja. Redovni promet iznosio je 42,7 milijuna kuna, što je otprilike tri milijuna više nego tjedan dana prije, premda se u petak na burzi zbog uskrsnih blagdana nije radilo. "Trgovanje se ovoga tjedna odvijalo uz malo veće promete i pozitivan sentiment. Većih uzbuđenja nije bilo, iako je primjetan nešto veći interes za dionice. Je li riječ o kratkotrajnoj pojavi ili je kombinacija niskih kamatnih stopa na štednju i odličnih rezultata domaćih kompanija probudila interes ulagača, ostaje za vidjeti", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

 

Najveći promet u redovnom trgovanju prošloga je tjedna ostvaren dionicama Valamar Riviere, gotovo 10 milijuna kuna, a cijena im je porasla 1,8 posto, na 24,85 kuna. U blok transakciji tim dionicama ostvareno je još 27,7 milijuna kuna prometa po cijeni od 25 kuna po dionici. "Osim otkupa vlastitih dionica, Valamar je obavijestio javnost i o sklapanje ugovora o kreditiranju s HBOR-om u iznosu od 24,29 milijuna eura, čime se nastavlja snažan investicijski ciklus turističkih kompanija", kaže Obućina.S prometom od 4,8 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, a cijena joj je porasla oko 1 posto, na 144,40 kuna.

 

U četvrtak je objavljeno da dva fonda predlažu Glavnoj skupštini HT-a da se iz lanjske dobiti isplati dividenda u iznosu od 10,33 kune po dionici, dok su ranije Uprava i Nadzorni odbor predložili 6 kuna.Nakon nedavne Valamarove najave otkupa jedan posto vlastitih dionica, još su dvije velike kompanije najavile otkup."Atlantic Grupa će do kraja godine otkupiti 11.000 dionica, dok je Adris za idući tjedan najavio otkup do 5 posto izdanih povlaštenih dionica", kaže Obućina.Povlaštenim dionicama Adris grupe prošloga je tjedna ostvaren promet od 4,3 milijuna kuna, a cijena im je porasla gotovo 4 posto, na 381,50 kuna. Redovnim dionicama te tvrtke cijena je, pak, ostala nepromijenjena, na 530 kuna, uz promet od oko 700 tisuća kuna.

 

Dionica Atlantic grupe poskupila je, pak, 0,6 posto, na 805 kuna, uz promet od oko 220 tisuća kuna.Značajan promet, 3,5 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicama Ericssona Nikole Tesle, koje su poskupile 7 posto, na 1.114 kuna.Dionicama Leda ostvaren je, pak, promet od 2,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,4 posto, na 9.512 kuna.Promet veći od milijun kuna prošloga je tjedna ostvaren i dionicama Hrvatske poštanske banke te Končar-distributivnih i specijalnih transformatora. I dok je cijena Končara porasla gotovo 4 posto, dionica HPB-a pojeftinila je 0,4 posto


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, zagrebačka burza