Svijet

U IZOLACIJI: Florence Hartmann drže u izolaciji i pod pojačanim nadzorom

Njezina zatvorska ćelija osvijetljena je 24 sata, a svakih 15 minuta obilaze je zatvorski čuvari.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nekadašnja glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann, koja je u četvrtak uhićena u Haagu, u zatvoru je u izolaciji i pod pojačanim nadzorom, rekla je u subotu njezina odvjetnica Guenael Mettraux.

 

Hartmann je privedena u četvrtak kada je stigla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću. ICTY ju je ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.

 

Bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica nekadašnje haške tužiteljice Carle Del Ponte, 2009. je osuđena prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda. Kaznu od 7000 eura odbila je platiti, nakon čega joj je ICTY novčanu kaznu zamijenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, no francuske je vlasti nisu htjele predati sudu. 

 

Odvjetnica Mettraux je upozorila da Hartmann drže "pod pojačanim nadzorom i u uvjetima zbog kojih postoji opasnost od suicida, što znači da je njezina zatvorska ćelija osvijetljena 24 sata, a svakih 15 minuta obilaze je zatvorski čuvari".

 

"Izolirana je od ostalih zatvorenika. Dosad joj je u posjetu bio jedino francuski konzul", rekla je Mettraux za AFP, dodavši da je zatražila njezino oslobađanje, a u međuvremenu ublažavanje uvjeta u kojima je drže i koje, kako je kazala, smatra "potpuno beskorisnima, nepravednima i neprikladnima".

 

Uhićenje Florence Hartmann skandaliziralo je javnost. Francuski filozof Bernard-Henri Levy nazvao ga je "apsurdnim, skandaloznim i bez ozbiljne pravne osnove" te je istaknuo da "u istome danu osuditi zločinca i osobu koja je na zločinca upozorila znači izvrnuti sve vrijednosti i pobrkati krvnike s onima koji su se protiv njih borili".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag