Mojbiz

JASNA PORUKA: Boris Vujčić: Ako je namjera utišati me, u tome neće uspjeti

'Što se nas tiče u Hrvatskoj narodnoj banci mi smo potpuno uvjereni da funkcioniramo efikasno i ekonomično.'

Piše: PolitikaPlus

 Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić u Dnevniku Nove TV kazao kako se ne slaže da je inzistiranje na reviziji HNB-a pokušaj njegove smjene.


Već tjednima ne glasa se o izvješću HNB-a za 2014. godinu, a u Saboru se ne mogu dogovoriti kako glasati.  Doživljava li guverner HNB-a Boris Vujčić te sporove oko HNB-a kao udar na neovisnost središnje banke, odgovor je koji je pokušao dati u Dnevniku Nove TV.


'Već sam rekao da ono što se čulo u Saboru su kritike, s jedne strane na koje sam odgovorio odmah U Saboru, što se tiče monetarne politike, a sve ostalo ja ne želim vjerovati da je udar na neovisnost Hrvatske narodne banke jer Hrvatska narodna banka je neovisna već više od 15 godina. Zakon je promijenjen 2001. godine. Mislim da je to jedan standard koji u Hrvatskoj ne bi trebao biti doveden u pitanje', rekao je Vujčić.


Je li HNB bila i dio koalicijskih pregovora Vujčić nije želio komentirati jer je o tome čuo samo iz medija.


Upitan je li najava ulaska revizije u HNB pokušaj da ga se smijeni, Vujčić je kazao: 'U ovom trenutku, reviziju Hrvatske narodne banke, vanjsku, potvrđuje već Sabor i revizijska izvješća idu u Sabor. Sabor može tražiti dodatna revizijska izvješća i u ovom trenutku. Hrvatska narodna banka, osim toga, ima i Revizijski odbor u skladu s najboljom svjetskom praksom koji potvrđuje tu reviziju. Ukoliko postoje kakva pitanja i odgovori oko revizije mogu se dobiti i u ovome obliku. Revizija bi u prvom redu trebala služiti zato da kaže javnosti i svima zainteresiranima da li institucija koju nadzire zadovoljava svoje zakonske uvjete poslovanja i da li funkcionira efikasno i ekonomično. Što se nas tiče u Hrvatskoj narodnoj banci mi smo potpuno uvjereni da funkcioniramo efikasno i ekonomično.'


Svaka kuna je na svom mjestu smatra guverner. 'Postoje statistički podaci koje je vrlo lako provjeriti. Znači, Hrvatska narodna banka, što se tiče dobiti u odnosu na BDP stoji jako dobro. Znači, samo su tri centralne banke u Europskoj uniji imale veću dobit kao postotak BDP-a, a ako gledate troškove HNB-a, u odnosu na usporedive zemlje u Europskoj uniji, samo je jedna centralna banka u Europskoj uniji imala niže troškove od Hrvatske narodne banke. Ako gledate troškove po zaposleniku, opet je samo jedna banka u Europskoj uniji imala niže troškove od Hrvatske narodne banke. Tako da smo mi vrlo uvjereni da poslujemo ekonomično i efikasno', kaže Vujčić.


Spokojan je, dodaje, i misli da politika ne može naći ništa da ga se smijeni. 'Ja uopće ne bi implicirao da je namjera ovoga da se smijeni guvernera. Ja se nadam da to nije namjera. Iako moram reći da je čudno čuti, što sam čuo zadnjih dana, da neki kažu, kada revizija dođe u Hrvatsku narodnu banku da će to biti neki porezni rezultati za Hrvatsku narodnu banku. Ovo malo zvuči kao da je već napisana ta revizija', kazao je Vujčić.


Na pitanje je li ovo pokušaj da ga se disciplinira, da ga se utiša, Vujčić kaže: 'To sasvim sigurno neće uspjeti, ako i je.'


Komentirao je i tzv. Zakon o konverziji švicarca. 'U ovom trenutku imamo tri otvorene 'fronte'. Hrvatska narodna banka nije dio, kao službena strana, bilo kojeg od tih postupaka, tako da ja ne mogu tu davati mišljenja u ime Vlade. Međutim, mogu objasniti o čemu se radi. Znači jedna stvar je tužba Ustavnom sudu, druga stvar je arbitražni postupak u Washingtonu za zaštitu ulaganja, a treća stvar je ocjenjivanje od strane Europske komisije da li taj zakon narušava pravila Europske unije, odnosno pravni okvir Europske unije', rekao je Vujčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

revizija, hnb, boris vujčić, vlada