A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/D/DIJETE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Alergija ili prehlada, koja je razlika? | Politika+
Zdravlje

SAVJET: Alergija ili prehlada, koja je razlika?

Evo nekoliko savjeta liječnika koji mogu pripomoći u razlikovanju dvaju stanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kada djeca kišu, kašlju i iscjedak iz nosa brišu o rukav, roditelji znaju da je u pitanju ili prehlada ili alergija.

 

Ali kako razlikovati uzrokuje li curenje iz nosa, grlobolju i suzenje očiju virus obične prehlade ili je nešto alergeno u zraku? Evo nekoliko savjeta liječnika koji mogu pripomoći u razlikovanju dvaju stanja:

 

Prehlada počinje sporo, moguća je cijele godine, ali najčešće u kišnim ili zimskim mjesecima. Obično traje do deset dana i često dolazi s povišenom tjelesnom temperaturom. Iscjedak iz nosa je ispočetka vodenast, a kasnije se zgušnjava i poprima žutu ili zelenu boju.

 

Alergije kreću naglo i obično se događaju u određeno doba godine, primjerice kada cvatu određene biljke. Mogu trajati tjednima, čak i mjesecima. Suzenje očiju je izraženije nego kod prehlade. Iscjedak iz nosa je tanak i bistar.

 

Jedini način da se točno utvrdi što je posrijedi odlazak je liječniku, ali roditelji se prije toga mogu pripremiti, savjetuju njemački stručnjaci. Jedan način za to je vođenje alergijskog dnevnika, u kojem bi roditelji zapisivali što je dijete jelo i s čime je bilo u kontaktu.

 

To mnogo pomaže, kažu liječnici, jer alergije mogu potaknuti i druge stvari, a ne samo pelud. Životinjska dlaka, prašina, plijesan i hrana najčešći su alergeni.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ALERGIJA, PREHLADA, DJEC, RODITELJI