Hrvatska

ODLUKA: Florence Hartmann odobreno prijevremeno puštanje na slobodu

Hartmann je uhićena ispred haškog suda u Haagu u četvrtak gdje se pojavila u povodu izricanja presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je u utorak odmah pustiti bivšu glasnogovornicu haškog tužiteljstva Florence Hartmann na slobodu, objavio je ICTY. 


Hartmann je uhićena ispred haškog suda u Haagu u četvrtak gdje se pojavila u povodu izricanja presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Uhićena je zbog toga što je ICTY 2009. osudio zbog nepoštivanja suda na sedam dana zatvora ili 7000 eura kazne zbog objavljivanja tajnih podataka sa suđenja bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.


Hartmann je u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj  2006. godine - nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte - pisala i o tome kako je haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra.


 Predsjednik suda Theodor Meron u utorak je na zahtjev njezina branitelja odobrio prijevremeno puštanje na slobodu. U odluci se navodi da je razlog njezina prijevremenog puštanja pristojno ponašanje u pritvorskoj jedinici i odslužene više od dvije trećine kazne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, Florence Hartmann, sloboda