MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: Hrvatskoj trebaju mir, stabilnost, perspektiva i pristojnost

U Hrvatskoj mladi nisu nikome potrebni, ni lijevima, ni desnima. U Hrvatskoj nema danas optimizma, Hrvatskoj nedostaje elana.

Piše: Mislav Miholek

Prošao je Božić, prošao je Uskrs, vrijeme prolazi, novi autobusi, vlakovi i zrakoplovi mladih Hrvata idu u Njemačku, Irsku, Kanadu i širom zapadnog svijeta. Zanimljivo, nitko ne ide u Sjevernu Koreju, Kubu ili pak u afričke ili azijske zemlje, unatoč primjerice velikoj simpatiji Stjepana Mesića spram Kim Jong-una i njegovim odlascima u radnički raj gdje još uvijek vlada "narodna" demokracija. 

Uskrs je stožerni blagdan kršćanstva. Srž Uskrsa je nepobjedivost života, jedan ludi optimizam da život nema kraja, da se smrt može nadvladati i da ništa nije nemoguće. Iako u mitologijama širom svijeta ima takvih motiva (dovoljno je spomenuti pticu feniks), nema nijedne religije na svijetu koja postavlja toliko naglaska na nove početke. Novi zavjet i evanđelja su puni primjera kada Isus uzima grešnike i slabe u zaštitu, kada im kaže da su im grijesi oprošteni, da je sve zlo izbrisano i da su u svakom pogledu čisti i da su djeca Božja bez obzira na sve.

Pravoslavlje je zapelo u osmom stoljeću i u nekoj čudnoj monaškoj duhovnosti koja se u susjednoj Srbiji svodi na to da političari masovno grade crkve i zadužbine kako bi se svidjeli narodu (vidjeti zadnji broj NIN-a, članak "Peru i pare i savest") ili se pak  svodi na monaške centre za odvikavanje od narkotika u kojima je lopata glavna odgojna metoda (zloglasni svećenik Branislav Peranović osuđen je na dvadeset godina zatvora zbog ubojstva svoga narkomanskog štićenika). 

Katolička crkva u Hrvatskoj lagano se gubi u realnosti, ali u trijumfalizmu preuzimanje vlasti, primjerice procrkveni kadrovi su Božo Petrov, Tim Oreskovich, Stjepo Bartulica. Meni inače vrlo simpatičan đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić za masovni odljev mladoga stanovništva optužuje, među ostalim, pomodarstvo i želju mladih da valjda imaju 25 kuna veću plaću jer eto žele nositi skupu odjeću i hrpa su sebičnjaka. Biskupi u Hrvatskoj nose najskuplju odjeću, žive u srednjovjekovnim palačama, voze se u najskupljim autima, te nemaju pojma kako žive prosječni Hrvati u svojim dvadesetima i tridesetima godinama. Biskupi su valjda među zadnjim osobama koje imaju pravo prozivati mlade za odlazak iz ove zemlje u kojoj nedostaje opće stabilnosti, u kojoj ne postoji perspektiva za nikoga mlađega od 45 godina i u kojoj pristojnost je nepoznanica, pa je tako jedna od najpoznatijih "kršćanskih" političarki, eurozastupnica Marijana Petir tviteraški i nepristojno privatizirala Boga kada su ISIL-ovci u Brüssel pobili one nesretne ljude, a sama je sreća da nitko od Hrvata u Belgiji im se nije pridružio na groblju. 

Ovoga vikenda je Irska slavila sto godina od slavnoga Uskršnjega ustanka kada su malobrojni irski nacionalisti zauzeli Glavnu poštu u Dublinu i šest dana odolijevali napadima višestruko jače engleske JNA u borbi za ideju irske republike. Irski nacionalisti su u principu ljevičari, ali za ustanak odabran je simbolično Uskrs jer je Irska još i danas kršćanska nacija i to unatoč općem kolapsu institucionalne crkve zbog pedofilije (vidjeti odličan irski film "Kalvarija" iz 2014.). U povijesti Irske ima jednako padova kao i u povijesti Hrvatske, Irska je bila zemlja iz koje se iseljavalo, Irska je više put tonula, ali se uvijek vraćala na svjetsku scenu i dan danas njezino gospodarstvo je u cvatu. Zato i Hranićevi mladi Slavonci tako rado idu tamo, ali i puno Zagrepčana. Irskoj su potrebni mladi ljudi.

U Hrvatskoj mladi nisu nikome potrebni, ni lijevima, ni desnima. U Hrvatskoj nema danas optimizma, Hrvatskoj nedostaje elana. U Hrvatskoj ima samo mjesta za one sa članskim iskaznicama političkih stranaka, samo za one koji su bliski s biskupima. Ova zemlja će se pretvoriti u Estoniju, u ljubimicu neoliberalnih snaga, dakle bit će jedan starački dom u izumiranju. Ali koga to zanima. Biskupe i političare ponajmanje. Očito i Hrvatskoj treba Uskršnji ustanak, ne oružani, nego intelektualni i ekonomski, jer mirotvorstvo je ustavna kategorija. Hrvatsku treba vratiti hrvatskim građanima, kao što su 1916. Irci željeli vratiti Irsku u svoje ruke.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mislav miholek, desni, lijevi, politika, mladi, hrvatska