Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Poraz pravde

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju težak je udarac svim njegovim i žrtvama jedne sulude i zločinačke politike.

Piše: Ivan Klarić

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju težak je udarac svim njegovim i žrtvama jedne sulude i zločinačke politike. Presuda Vojislavu Šešelju sol je na ranu svakoj majci koja je izgubila svoje dijete, svakoj ženi koja je ostala bez svog supruga, svakoj osobi koja je u sumanutoj agresiji, a u kojoj je Šešelj bio važan kotačić, izgubila svog bližnjeg. 


Iako tek prvostupanjska, ona budi sjećanja, ona vraća sve nas u prošlost, ona otvara rane nastale u ratu devedesetih godina na podrčju bivše Jugoslavije.


Ovakva presuda opasna je iz još jednog razloga. Ona rehabilitira četnički pokret koji je bez sumnje, pa za to nam ni treba haška presuda, činio strašne zločine u Hrvatskoj i BiH. Ovakva presuda radi i medvjeđu uslugu Srbiji i njenim odnosima sa susjedima. Iako prividno stvara osjećaj zadovoljstva kod građana Srbije, ona je u dubini jako opasna i itekako dvojbena. Zašto? Srbija se još uvijek nije suočila sa svojim grijesima iz prošlosti, Srbija i veliki dio njenih građana nije prošla katarzu za ono što su i što je netko u ime njih radio po Hrvatskoj i BiH te Kosovu. Ovakva presuda korak je dalje od suočavanja i katarze... Oslobađanje Vojislava Šešelja opasno je iz više razloga i zato je za nadati se da će u žalbenom postupku ovakva presuda pasti i da će okorjeli ratni zločinac adekvatno biti i kažnjen.


Ostane li i nakon žalbenog postupka Šešelj na slobodi, bit će to težak udarac i za ionako dobrano narušeni imidž haškog tribunala. Umjesto da bude mjesto na kojem će se rasčistiti stvari iz prošlosti i na kojem će krivci za ratne strahote odgovarati za svoja nedjela, Haag je mnogima sve više politički sud nakon kojeg se neće ni znati tko je kriv za strašne zločine počinjene devedesetih godina na području ex Jugoslavije. Naprotiv, sve su glasnije kritike da je Haag od početka radio na jednom - izjednačavanju krivnje. Ovakva presuda Šešelju nije jak argument onima koji vjeruju u pravdu i uporno tvrde suprotno.


Zato je na haškom sudu velika odgovornost. Na njima je hoće li neosporni zločinac i manipulator dobiti zasluženu kaznu ili će se, kao što je to radio i danas, šepuriti na slobodi, ismijavati sve redom i ponovno "ubijati" i "paliti" te iza sebe ostavljati uplakane majke, očeve, djecu, obitelji i prijatelje onih koje je u agresiji na Hrvatsku i Bosnu ostavio prije dvadesetak godina. 


Haški sud je na potezu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, vojislav šešelj, ivan klarić