Crna kronika

PROSVJED: 'Presudom Šešelju ponovno nanesena nepravda žrtvama rata'

'Sramota za sud.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Četrdesetak pripadnika nevladinih udruga prosvjedovalo je u četvrtak na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića izražavajući nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Haaškog suda Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini te je upozorilo da je tako ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i njihova dodatna viktimizacija.


Uz natpise "Sramota za sud", "Solidarnost sa žrtvama rata", "Poraz za pravdu", "Nepravda za žrtve", "Hrtkovci", "Vukovar", "Sarajevo", "Brčko" i druge, članovi Platforme 112 i Centra za žene žrtve rata, uz potporu Žena u crnom iz Beograda, poslijepodne su prosvjedujući stajali na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića te upozorili da je presuda Haaškog suda izrečena Vojislavu Šešelju razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina za koje je Šešelj optužen.

Izražavajući solidarnost sa svim žrtvama rata, Martina Horvat rekla je u ime Platforme 112 kako je oslobađajućom presudom Šešelju ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i njihova dodatna viktimizacija. Izrazila je nadu da će u žalbenom postupku ta presuda na kraju biti promijenjena te da će nepravda prema žrtvama rata biti ispravljena. 


"Tužni samo što se danas pokazalo da pravo i pravda nisu istoznačnice te da sustav katkad zna iznevjeriti žrtve koje su i predugo čekale barem osnovnu moralnu satisfakciju koju ovom presudom nisu dobile, nego su dobile poniženje", istaknula je Horvat. 


Izrazila je i zabrinutost da bi se ta presuda mogla negativno iskoristiti jer se u njoj, kako je rekla, relativizira govor mržnje i sva zla koja je prouzročila ta retorika.


 "Ovakva relativizacija govora mržnje i nacionalističkog govora može potaknuti nastavak takvog govora i u Hrvatskoj i u regiji, što nikako ne bismo željeli", rekla je.


Pozvala je građane na otpor takvom načinu razmišljanja te da kao društvo pokažemo da želimo izgrađivati mir u Hrvatskoj i regiji. Ističući da im potporu daju i nevladine organizacije iz BiH i Srbije, Horvat je rekla kako ne žele da retorika mržnje prođe, nego žele izgraditi društvo mira.    


Platforma 112 posebno podsjeća predstavnike institucija i političare na odgovornost koju imaju prema svim građanima i građankama. Poziva ih i da reagiraju na govor mržnje, da se od njega ograde i da ne pridonose podizanju tenzija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, vojislav šešelj