Crna kronika

NEZADOVOLJNI: Protjerani Hrvati iz Srijema, Bačke i Banata: Dan legitimitet ideji velike Srbije

'Ovo je udar i za međunarodnu politiku.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata upozorila je u četvrtak kako oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju nije samo udar na njih, nego je i udar za Hrvatsku i šire, jer je prvi put dan legitimitet ideji velike Srbije.


"Današnja oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju nije samo udar na nas protjerane Hrvate iz Srijema, Bačke i Banata, jer za nas i nema te presude koja bi bila zadovoljština za protjerivanje s naših ognjišta, za gubitak materijalnog i duhovnog bogatstva, za gubitak zdravlja i mnogih života, nego je i udar za Republiku Hrvatsku, a i šire", navodi u priopćenju Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata te podsjeća na nastanak ideje Velike Srbije i neke od glavnih dokumenata i aktera u osmišljavanju i provođenju te politike.


"Naime, ovo je udar i za međunarodnu politiku jer je ovom oslobađajućom presudom prvi put dat legitimitet ideji velike Srbije, koju je 1844. godine osmislio Ilija Garašanin, dugogodišnji ministar vanjskih poslova Srbije svojim 'Načertanijem', a Srpska akademija nauka i umetnosti obnovila svojim 'Memorandumom' iz 1986. godine kada je napravljena strategija stvaranja velike Srbije, a službena vlast Republike Srbije na čelu s predsjednikom Slobodanom Miloševićem pokrenula ratove na ovim prostorima kako bi je realizirala."


Podsjeća se da je Vojislav Šešelj bio samo jedan od izvršitelja u ostvarivanju tog plana, što je on danas nakon presude i javno izjavio, podsjetivši da je on samo "mali kotačić u ostvarivanju ove ideje koja će 'vječno živjeti'".


Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata smatra kako se nakon ove oslobađajuće presude može očekivati i treći "Memorandum", nakon drugog iz 2011. godine, koji je sastavljen s ciljem da spasi Srbiju nakon svih balkanskih poraza te da je stavi u ravnopravni položaj sa svim državama na koje je izvršila agresiju.


"Također, treba ustvrditi kako dobar dio odgovornosti za ovakav odnos Haaškog suda prema ovim zločinima snose i sve dosadašnje politike Republike Hrvatske koje su malo, a ponekad ni malo poduzimale odgovarajuće aktivnosti, ali i međunarodna politika, kako bi svi svjedočili pravu istinu o zločinima na ovim prostorima", ocjenjuje se u priopćenju.


Za Zajednicu protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata neshvatljiva je tvrdnja Haaškog suda da se u protjerivanju Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata radi o humanom preseljenju.


"Pitamo se je li humano preseljenje ono koje je ostvareno prijetnjom, batinama, otpuštanjem s posla, bacanjem eksplozivnih naprava na kuće i ubojstvima Hrvata, a sve pod geslom 'selite se milom ili silom, a ako ne i silom onda ubojstvima'", ističe se u priopćenju i dodaje kako ovim nikako ne žele kriviti cijeli srpski narod koji u velikom dijelu nije podržavao takvu politiku Slobodana Miloševića, a veliki broj je i onih koji su joj se hrabro suprostavljali.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Protjerani Hrvati iz Srijema Bačke i Banata, vojislav šešelj, haag